JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvolastbilar ökar räckvidden och halverar laddtiden 

En räckvidd på upp till 450 km och 50 procent kortare laddtid – det får nu Volvos lastbilsmodeller FL och FE. Plus nya aktiva säkerhetsfunktioner.

”Mer relevanta än någonsin tidigare” – så beskriver Volvo Trucks sina elektriska lastbilsmodeller och pekar på alla de städer som introducerar elzoner och alla de företag som ökar sina hållbarhetsambitioner.

FL och FE är designade för utsläppsfria stadstransporter, för exempelvis uppdrag inom distribution, sophantering och konstruktion.

De har funnits på marknaden sedan 2019 och säljs i Europa, Mellanöstern, Afrika, Asien och Australien. De uppgraderade modellerna kan beställas nu med start för kundleveranser under första halvåret 2024.

AC-laddningskapaciteten har nästan fördubblats till 43 kW, vilket minskar tiden som behövs för att ladda batteriet med omkring 50 procent. Batteripacket ger upp till 450 km i total räckvidd från en laddning.

Vad gäller den nya säkerheten (upptäckt av oskyddade trafikanter, sidokollisionsvarning och uppmärksamhetsassistans) är den inte bara till för att skydda lastbilen och dess chaufför, utan även bilar, cyklister, sparkcyklister, fotgängare och andra nedtrafikanter. Volvo säger sig överträffa de nya allmänna säkerhetsföreskrifterna GSR som träder i kraft 2024 (General Safety Regulation).

Volvo FL och FE kan utrustas med en 360-graderskamera med fågelperspektiv och sidokamera. De får även ett nytt gränssnitt för elektriskt kraftuttag som möjliggör påbyggnationer utan elmekanisk motor, vilket förenklar byggnationer och sparar vikt.

Följande nyheter gäller även Volvos gas- och dieseldrivna lastbilar: smalare sidospeglar, ledbelyst interiör och låsbart invändigt förvaringsutrymme. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)