JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Virtuella kraftverk: Svenska kraftnät godkänner nytt upplägg

Nu kan du och Svenska kraftnät använda ditt hembatteri samtidigt. Ferroamp och Ntricity får godkänt för en teknisk lösning.

Ferroamp och Ntricitys lösning är den första som godkänts av Svenska kraftnät där stödtjänster kan säljas samtidigt som batteriet används för att till exempel kapa effekttoppar eller öka egenanvändning av solenergi. Det rapporterar Ferroamp i ett pressmeddelande.

Tidigare har batteriägare tvingats välja mellan att sälja stödtjänster och att använda batteriet för behoven i fastigheten. 

– Att kunna tjäna pengar på att stötta elnätet samtidigt som man kan navigera mellan effekttoppar och få ut mer av sin solproduktion gör batteriaffären lönsam för fler, kommenterar Kent Jonsson, vd för Ferroamp.

Virtuella kraftverk i form av nätverk av hembatterier kan komma att spela en viktig roll i att stödja framtidens elnät. Godkännandet stöder den utvecklingen. 

Svenska kraftnät köper in tjänsterna för att hålla frekvensen i elnätet i balans. Elkunder får betalt för att på kommando snabbt öka eller minska sin elanvändning eller elproduktion.

Den aktuella tjänsten heter FCR-D (Frequency Containment Reserve Disturbance) och innebär att man ställer kapacitet till förfogande som kan användas om det plötsligt inträffar en störning i elnätet.

Varberg Energi blir först ut med att erbjuda sina kunder möjligheten att använda Ferroamp-systemet för stödtjänster till elnätet. 

Mjukvaruföretaget Ntricity samlar flera mindre Ferroamp-system med batterier som de kan styra centralt, ett så kallat virtuellt kraftverk. Varberg Energi säljer i sin tur kapaciteten till Svenska kraftnät eller lokala flexibilitetsmarknader.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)