JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cellfabrik för fastfasbatterier ”en milstolpe”

Taiwanesiska Prologium har invigt en fabrik för tillverkning av fastfasbattericeller på hemmabasen i Taoyuan och beskriver den som en milstolpe för konkurrenskraftig volymproduktion.

Anläggningen heter Taoke och ska visserligen bara få en kapacitet på 2 GWh/år – att jämföra med de cellfabriker på typiskt 40 eller 60 GWh som byggs idag.

Men det är ett fastfasbatteri, vilket är en ny teknik på batterimarknaden som lovar bättre värden på i princip alla parametrar:  kapacitet, laddning, livslängd, säkerhet, drifttemperatur. Kanske även hållbarhet. 

Parametern som återstår är dock helt avgörande – priset. Det har idag ingen lyckats få konkurrenskraftigt och därmed har inte fastfasbatterier lyft.

Prologium hoppas kunna komma ner till kostnader i nivå med dagens battericeller med en batteristruktur kallad Logitium.  Prologium grundades 2006 och har finslipat tillverkningsprocessen sedan dess. Taokeanläggningens uppgift är att bevisa Logitium – dess kemi, tillverkningsprocess och ekonomi. 

Prologium vill dock inte beskriva Taoke som ”bara” en prototyp eftersom den bidrar med potentiellt 1200 arbetstillfällen i Taoyuan och kommer att ha global export av en 106 Ah-cell för elfordon. Skarp export till elfordon ska inledas i år. 

Produktionen i Taoke startade sent 2023. Yield och produktionshastighet fortsätter att öka. 

invigningen deltog en delegation från Dunkirk, Frankrike, där Prologium planerar att gå upp i riktig volymproduktion, när Logitium bevisats. 

Representanter för regeringen var på invigningen. Ekonomiministern var en av flera som kallade Taoke för en milstolpe. Han ser fram emot att få se Prologoium frodas på världsmarkaden. 

De stora battericellstillverkarna är asiatiska men från Kina, Sydkorea och Japan, inte Taiwan.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)