JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo skapar testbädd i Torslanda

Mobility Innovation Destination Torslanda är namnet på den nya testbädden där biltillverkaren Volvo ska utveckla teknik i en miljö som efterliknar det framtida samhället.

Volvo vill flytta ut delar av utvecklingsarbetet från labben till en stadsliknande miljö där det bland annat går att testa trådlös laddning, dubbelriktad laddning från fordon till elnät och självkörande funktioner.

Vid sidan av nya byggnader och anläggningar för testning, konstruktion och material planerar Volvo Cars att bygga ut sitt campus i Göteborg för att få plats med uppstartsbolag och affärspartners.

– Med det här initiativet vill vi skapa ett ekosystem där vi kan utveckla framtidens mobilitet, inklusive bilar, tekniken i dem och infrastrukturen runt dem, allt hand i hand, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Nästa steg i skapandet av Mobility Innovation Destination Torslanda är att uppföra byggnader med moderna kontor tvärs över gatan från det befintliga campuset.

Den första nybyggnationen på 25 000 kvadratmeter kommer att nyttjas helt av Volvo Cars. Byggnaden är en trähybrid, vilket minskar koldioxidavtrycket med 15 procent jämfört med en traditionell stomme av stål och betong. Byggstart är planerad till andra kvartalet 2024 och den första byggnaden beräknas stå klar 2026, lagom till Volvo Cars hundraårsjubileum 2027.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)