JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hajpad Risc V i japansk halvledarsatsning

Japans ambitiösa halvledarprogram ska använda en Risc V-chiplet  från branschlegenden Jim Keller i en AI-processor tillverkad i 2 nm. 

Processorn ska bli en AI-accelerator för edgetillämpningar. Tillämpningsområdet presenteras som ”post-5G”.

Den kommer att pusslas samman av en chipletversion av Tenstorrents Risc V-cpu Ascalon och en AI-chiplet designad i samarbete mellan Tenstorrent och japanska halvledarteknikcentret LSTC.

Tenstorrent bildades 2020 av chiplegendaren Jim Keller och är en av utmanarna till amerikanska Nvidias dominans inom hårdvara för AI-beräkningar. 

Den som ska tillverka processorn är japanska Rapidus. Både Rapidus och kunden LSTC är helt färska på banan. Rapidus bildades i augusti 2022 och LSTC i fjol, modellerat efter amerikanska centret NSTC.

De har dock mycket resurser i ryggen. De är båda en del av Japans satsning på att återge landet dess fornstora halvledarglans. Det är en satsning som sker hand i hand med USA mot en gemensam motståndare, Kina. Beroendet av Kina ska minskas genom att halvedarekosystemet flyttas över till Japan. 

– Detta är ett avgörande ögonblick för Japan, för LSTC, för Rapidus och för Tenstorrent, säger David Bennett på Tenstorrent, i ett pressmeddelande.

– Jag har tillbringat en stor del av min karriär i Japan och vet hur viktigt det är för Japan att återta ledarskapet inom design av högpresterandaberäkningar

Tenstorrent kommer att öppna ett designcenter för högprestandaberäkningar i Japan.

Rapidus hoppas att dess 2 nm-process ska vara mogen till 2027.

Tenstorrents teknikchef och vd Jim Keller har satt sitt namn på bland annat processorerna AMD Zen och Apple A4, liksom på Teslas självkörningsdator Hardware 3.0.

Företaget utnyttjar den nya cpu-arkikekturen Risc V som inte bara är gratis utan även ger stora designfriheter.

Tenstorrent har i sin nuvarande portfölj en Risc V-processor kallad Ascalon i versioner av olika komplexitet, plus ett AI-acceleratorblock kallat Tensix som använder en ny idé om hur beräkningar kan ta genvägar för att spara klockcykler. 

Tenstorrent har tidigare licenserat IP till LG för en smartteveprocessor och till japanska BOS för AI-kretsar för fordon. Företaget har även en egen PCI Express-AI-accelerator kallad Grayskull i testexemplar.

BILD: Legenden Jim Keller skakar hand med Rapidus VD Atsuyoshi Koike.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)