JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska Imsys ska stödja Riscfem

Partners, EU, Rymdstyrelsen – alla pratar om den fria cpu-standarden  Riscfem. Så nu sätter även svenska Imsys tänderna i den.

Den svenska processortillverkaren Imsys meddelar att den under vintern arbetat med att bredda sin produktportfölj till att inkludera den öppna processorarkitekturen Riscfem (RISC-V).

Bolaget hoppas att Riscfemkompetens kommer att öppna nya affärsmöjligheter. Imsys planerar egen utveckling och specifika arbetsinsatser. 

– För ett litet tekniktungt företag som Imsys ger det oss fler styrkor och minskar risk, säger vd Jonas Wærn.

Just nu finns en intressant EU-utlysning där Riscfemkompetens är meriterande, och Imsys vill gärna vara med. Enligt Imsys har EU en uttalad stragegi att satsa på Riscfem.

Imsys partner Gaisler lanserade sin första Riscfemma redan år 2019. Gaisler har i sin tur bidragit till att få Europeiska rymdflygsstyrelsen intresserad, som i sin tur tipsat Nasa.

Riscfem är en öppen och gratis standard för cpu-kod. Den är väldigt tillåtande när det gäller möjligheten att skräddarsy efter egna önskemål.

Den föddes inom forskningen och undervisningen på Universitetet i Berkeley i Kalifornien 2010. Imsys presenterar den som ”ett levande och stort internationellt ekosystem av partners, kunder, akademia samt myndigheter”.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)