JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Korad: Årets kvinna i elektronikbranschen

Till vardags är hon ansvarig för elektronikdesign på konsultbolaget Afry, dessutom är hon färsk ordförande i branschföreningen Svensk Elektronik. Igår utsågs Sofia Persson Björk till Årets kvinna i elektronikbranschen på Elektronikmässan i Kista.

Motiveringen lyder:
Hon är en oerhört inspirerande och kompetent ledare inom teknik och hållbarhet vars passion och expertis gjort henne till en verklig förebild. … Hon förtjänar att uppmärksammas för sitt enastående arbete och bidrag till branschen.

– Jag tror att jag vunnit det här för att jag haft förmånen under väldigt många år fått jobba med så många fantastiska kollegor som lyft mig som jag har kunnat pusha. Tillsammans har vi gjort väldigt mycket bra saker, sade Sofia Persson Björk i tacktalet.

Att hon hamnade i branschen förklarade hon med tonårstrots. När hon skulle välja till gymnasiet ville hon gå teknisk linje. Men hennes föräldrar och släktingar avrådde.

– Men kan andra så kan jag, det var lite som Pippi Långstrump.

Nu drivs inte alla av tonårstrots, så hennes tips för att få fler tjejer att välja teknik var att sluta prata om kretskort och programmering och istället prata om vad arbetet resulterar i. Som produkter för kvinnohälsa, en hjärt-lungmaskin för nyfödda eller att effektivisera trafikflöden eller att säkra elförsörjningen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)