JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linköping får forskartjänst i elektroniska mediciner

Linköpingsforskaren Xenofon Strakosas och hans kollegor har fått mjuka elektroder att växa i levande vävnad med hjälp av en injicerbar gel. Nu får han tio miljoner kronor för att fortsätta sin forskning kring elektroniska mediciner.

Stig Wadströms stiftelse donerar pengarna, som kommer att finansiera Xenofon Strakosas forskartjänst inom elektronisk medicin. Han arbetar vid Laboratoriet för organisk elektronik i Norrköping.

Gelen som Xenofon Strakosas använde blir ledande när den kommer i kontakt med särskilda ämnen i kroppen. 

Forskningsområdet elektroniska mediciner handlar generellt om att behandla nervsjukdomar med hjälp av organisk elektronik. 

Det långsiktiga målet är tillverkning av helt integrerade elektroniska kretsar i levande organismer utan större kirurgiska ingrepp.

Att koppla elektronik till biologisk vävnad är viktigt bland annat för att förstå komplexa biologiska funktioner, bekämpa sjukdomar i hjärnan och utveckla framtida gränssnitt mellan människa och maskin.

Vissa sjukdomar i hjärnan är svårbehandlade.

Xenofon
Strakosas

– Med vår lösning hoppas vi kunna både övervaka och behandla vissa sjukdomar. Det är en möjlighet att överträffa dagens moderna implantat, säger Xenofon Strakosas.

– Donationen hjälper oss på vägen.

– Jag är väldigt tacksam för den här donationen. Det öppnar många möjligheter, både för mig och de andra i forskargruppen. Vi jobbar med genombrottsforskning och vi kommer kunna lösa många svåra problem, säger Xenofon Strakosas, biträdande universitetslektor vid Linköpings universitet.

Donationen på cirka tio miljoner kronor över fem år kommer från Stig Wadströms stiftelse i Norrköping. Stiftelsens ändamål är att främja forskning, vetenskapliga framsteg samt utbildning så att det på en lokal och nationell nivå främjar Sverige.

– Det känns bra i hjärtat att vi kan stötta lokal forskning som dessutom ligger i absoluta framkant. Elektroniska mediciner är otroligt intressant och lovande och något vi vill vara med och stötta långsiktigt. Kan donationen bidra till ett genombrott hade det varit helt underbart, säger Robert Willén, styrelseordförande i Stig Wadströms stiftelse.

I början av 2023 lyckades Xenofon Strakosas och hans kollegor få mjuka elektroder att växa i levande vävnad med hjälp av en injicerbar gel som blir ledande när den kommer i kontakt med särskilda ämnen i kroppen. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)