JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fjärde pilotlinan hamnar på Sicilien

För en vecka sedan blev det klart att ett konsortium med bland annat universiteten i Lund och Linköping liksom Chalmers och KTH fått klartecken av EU för en pilotlina för material med brett bandgap. Power Electronics News avslöjar nu att fabriken hamnar på Sicilien.

Totalt ska det byggas fyra pilotlinor inom ramen för det forskningsprogram som EU döpt till Chips Joint Undertaking, Chips JU. De är tänkta att ge industrin möjlighet att tillverka prototyper och göra tidig serieproduktion för att kunna testa nya idéer och utveckla produkter.

Imec ska bygga en för CMOS under 2 nm, franska CEA-LETI en för FD-SOI under 10 nm och tyska FMD:s lina är avsedd för avancerad heterogen integration.

Under hösten har det vuxit fram planer på en fjärde större pilotlina som ska fokusera på material med breda bandgap. Området passar Sverige bra med vårt kunnande och företagande inom kiselkarbid och galliumnitrid.

Projektet är på totalt 360 miljoner euro varav EU via deltagande länder pytsar in 180 miljoner euro. Själva renrummet med pilotlina hamnar i Catania på Sicilien. Den  slukar lejonparten av pengarna, 212 miljoner euro, och är tänkt börja byggas nästa år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)