JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bildspel: USA före EU med natriumjonfabrik

600 MWh blir årsproduktionen i USA:s första natriumjoncellfabrik. Här är bilder från golvet.

USA:s första fabrik för volymtillverkning av natriumjonbattericeller ligger i Holland, Michigan, och invigdes av Natron Energy i måndags.

Efter LFP-litiumjonceller är det natriumjonceller som är bubblaren i batterivärlden. IEA spådde just att fem procent av de batterier som produceras för elfordon redan år 2030 kan vara natriumjonceller. Det är en snabb tillväxt från i princip noll för ett år sedan.

Högre effekttäthet, fler laddningscykler och en inhemsk amerikansk försörjningskedja – så beskriver Natron fördelarna med natriumjon- jämfört med litiumjonbatterier. Dessutom kan de inte självantända. 

Asien är som vanligt först med volymproduktion. Men USA är denna gång före EU. Natron Energy har gjort en lång resa med en natriumjonkemi som började utvecklas redan 2012. Nu är den till slut redo för volymproduktion.

Natrons kemi ska ge en livslängd på över 50 000 cykler.  Elektroderna använder preussiskt blått (vilket är en svensk specialitet).

Fabriken och produktionslinorna är ombyggda från en litiumjonfabrik. Anläggningen ska ge 100 jobb i slutet av år 2025.

Precis som för LFP är det energilager som är den tillämpning som omtalas mest för natriumjon. Så ser även Natrons planer ut. Första kunden är AI-datacenter, leveranserna startar i juni. De är intresserade av batterier som reservkraft. 

Här är en annan intressant tillämpning som indirekt berör elbilar: mellanlager på laddstationer. Elnäten kommer att knäa under de allt mer hysteriska snabbladdningseffekter som fordonstillverkarna presenterar. En lösning på detta gryende elnätsproblem är att slöladda batterilager på laddplatserna och ladda bilarna från dem.

Natron nämner även ”industriell mobilitet” som kund – kanske för truckbatterier? Ytterligare en kund ska göra ”system hybridization”.

Finanseringen har genom åren kommit från ABB Technology, Nanodimension, Volta, Chevron, Khosla, Nabors och Prelude. Från start fick företaget statlig finansiering och regeringen bidrog senast år 2020 med 20 miljoner dollar till projektet, som stämplades som ett Scaleup-projekt (Seeding Critical Advances for Leading Energy technologies with Untapped Potential), alltså ett högriskprojekt med potentiellt stor utdelning.

Natron planerar fler fabriker och de ska bli i GWh-skala.

Här är bilder från fabriken. Klicka för zoom!

Natron 12 Natron 14 Natron 18 Natron 21 Natron 22 Natron 25 Natron 27 Natron 29 Natron 30 Natron 31 Natron 35

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)