JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikrovågslänkarna dubblerar som regnmätare

Mikrovågslänkar används för att koppla upp basstationer på platser där fiber inte är framdraget. Länkarnas radiosignaler dämpas av regn och kan därmed i realtid rapportera hur stor nederbörden är.

Tre, Ericsson och SMHI har testat tekniken i begränsad skala i Göteborg sedan 2015. Nu ska den skalas upp för att i realtid kunna visa var i Sverige det regnar och hur mycket. Tekniken blir ett komplement till dagens väderradarsystem.

– Våra utvärderingar visar att tekniken har stor potential och kan komplettera nuvarande mätsystem på flera sätt, till exempel genom att ge marknära information med högre upplösning på många fler platser. Dessutom fångas intensiva regn bättre än med traditionell väderradar. Genom att kombinera olika mätsystem blir kvalitén bäst, säger Jafet Andersson, forskare på SMHI i ett pressmeddelande.

Inledningsvis blir det några hundra länkar som mäter nederbörden

– Vi tycker det är enormt spännande när vi upptäcker att samhället kan ha glädje av vårt mobilnät inom helt nya områden, säger Marc Rappe på Tre Sverige i pressmeddelandet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)