JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blekinge granskar elektriska passagerarfärjor

Elektriska och på sikt autonoma passagerarfärjor i urban kollektivtrafik - det ska Blekinge Tekniska Högskola forska på i samarbete med Cstrider, Affärsverken Karlskrona och Actrify.

BTH kommer att bidra med sin expertis inom digital simulering och produktutveckling.  

Tobias Larsson

– Transporter står för en större del av världens utsläpp av växthusgaser och påverkar luftkvaliteten i städer negativt. Dessa kan minskas genom att transportera mer energieffektivt och flytta delar av kollektivtrafiken till havet, säger Tobias Larsson, professor i maskinteknik vid BTH, i ett pressmeddelande.

Vattenburen kollektivtrafik ska enligt forskarna ha stor potential i många städer.  Den kan bidra till mer hållbara resmönster, reducera trängsel, ge kortare resvägar och ökad kapacitet. Den kan även ge synergier med cykeltrafik och annan citylogistik. 

– I förlängningen ser vi också framför oss att Karlskrona är den naturliga testbädden för lösningar inom autonom och elektrifierad kollektivtrafik till sjöss, säger Tobias Larsson.

I regionen finns Marine Technology Center of Sweden (MTC) som har ett fokus på havsbaserad energi, försvar, och hållbara havsmiljöer

Anslaget kommer från Energimyndigheten.  

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)