JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Scania startar laddbolag

Scania kompletterar nu de elektriska lastbilarna med laddlösningar. Verksamheten hamnar i ett nytt bolag kallat Erinion och erbjuder enskilda och halvpublika laddlösningar för tunga fordon.

Det handlar om både depå- och destinationsladdning för att stötta försäljningen av Scanias egna fordon. Initialt finns Erinion i Sverige, Norge, Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och Tyskland.

Scania har som mål att hälften av all försäljning år 2030 ska vara elektriska fordon då det totalt förväntas finnas 230 000 eldrivna lastbilar på de europeiska vägarna. Erinion har ambitionen att installera 40 000 nya laddpunkter fram till 2030.

Det handlar primärt om depå- och destinationsladdare – som kunderna själva förfogar över – och som spås bli den vanligaste typen av laddning för transporter på korta och medellånga sträckor.

I motsats till snabbladdare har de fördelar som pålitliga laddningsscheman som säkerställer fulladdade lastbilar, ökad drifttid och i slutändan maximal driftseffektivitet och kostnadsbesparingar genom förutsägbara och stabila energikostnader som är anpassade efter varje kunds specifika verksamhet.

Det går även att optimera laddnivåer och scheman, samtidigt som batterilivslängden och fordonseffektiviteten totalt sett förbättras. Eftersom depåladdning ofta sker under tider med låg energiförbrukning innebär detta lägre och mer tillförlitliga elpriser, medan destinationsladdning kan ske behovsstyrt medan föraren har rast eller levererar varor. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)