JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skapar nordiskt AI-center

Aktörer från Sverige, Norge, Finland och Danmark lägger nu grunden för ett nordiskt AI-center som fokuserar på ansvarsfull utveckling och användning av AI. Arbetet samfinansieras med Nordic Innovation, innovationsorganisationen under Nordiska Ministerrådet.

– Ett stärkt samarbete i AI-frågorna gynnar konkurrenskraften i hela Norden samtidigt som det bidrar till en ansvarsfull och hållbar utveckling av tekniken. För att inte riskera att halka efter behöver vi satsa på användningen av AI, både nationellt och gemensamt, säger civilminister Erik Slottner i ett pressmeddelande.

Centret ska driva saminvesteringar i strategiska resurser, öka AI-användningen och skapa en ännu starkare internationell konkurrens- och attraktionskraft för regionen. Ambitionen är att skapa verklig spets och relevans för ledande nordiska företag och organisationer. Centret kommer att vara öppet för partnerskap med relevanta aktörer från hela Norden och Baltikum.

Arbetet med förberedelserna av centret ska bland annat identifiera partnerskapsmodell och partners, finansiering och aktiviteter.

– Vi ser en möjlighet att adressera några av de riktigt stora utmaningarna gemensamt i Norden och är mycket glada över att kunna bidra med AI Swedens erfarenhet och kunskap, säger Martin Svensson på AI Sweden, i pressmeddelandet.

AI Sweden har tillsammans med AI Finland och IKT-Norge fått i uppdrag av Nordic Innovation att arbeta fram ett förslag till ett nordiskt AI-center fokuserat på AI-användning och utveckling. Även danska Digital Dogme kommer att bidra i arbetet.

– En av rekommendationerna som Nordic Ethical AI Expert Group presenterade i våras handlar om att samla nordisk kunskap och resurser och skapa en gemensam arena. AI Sweden har de senaste fem åren lyckats skapa ett nationellt AI-center och nu ser vi fram emot att genom detta nordiska förprojekt utveckla ett center på nordisk nivå, säger Svein Berg, Managing Director, Nordic Innovation.

De nordiska länderna ligger idag efter de ledande nationerna inom AI, såsom USA, Kanada, Storbritannien och Singapore, när det gäller investeringar och upptag av AI-teknologi. Enligt Global AI Index rankas Finland högst på plats 10, följt av Danmark på plats 16, Sverige på plats 17, Norge på plats 24, och Island på plats 40. Detta visar att det finns betydande utrymme för förbättringar och ökat samarbete inom regionen för att stärka positionen på den globala AI-arenan.

Mer information finns här.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)