JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Regeringen vill snabba på utbyggnaden av 5G och fiber

I torsdags tillsatte regeringen en utredning som ska lägga fram förslag för att kostnadseffektivisera och snabba på utbyggnad av nät med mycket hög kapacitet, det vill säga 5G och fiber.

– För att öka tillgången till snabbt bredband behövs förenkling och kostnadseffektivisering. Genom att underlätta för en snabbare utbyggnad av fiber och 5G skapar vi mer likvärdiga förutsättningar för jobb, välfärd och företagande i hela landet, säger civilminister Erik Slottner i ett pressmeddelande.

Utredningen ska föreslå kompletteringar och anpassningar för att möta kraven i EU:s förordning om gigabitinfrastruktur, det vill säga fiber och 5G. Regeringen vill också att utredaren ska komma med förslag om hur tillträde till samhällsviktig infrastruktur för inplacering av exempelvis basstationer skulle kunna underlättas med bibehållen säkerhet.

Exempel på fysisk infrastruktur som förordningen förväntas underlätta tillträde till är rör, master, lyktstolpar, busshållplatser och byggnader, inbegripet deras tak och delar av deras fasader.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)