JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA inför nya exportrestriktioner

Kvantteknik, teknik för GAA-transistorer och additiv tillverkning är tre områden som faller under de skärpta exportrestriktioner som Bidenadministrationen lade fram igår med hänvisning till nationell säkerhet.

Restriktionerna gäller för global export men länder som inför likvärdiga exportkontroller undantas. Japan och Nederländerna är de främsta exemplen på länder som rättat in sig i ledet och fler förväntas följa efter.

Precis som tidigare motiveras exportkontrollerna med att det försvårar utvecklingen för motståndare att utveckla och använda tekniken på sätt som hotar den kollektiva säkerheten. Inget land nämns dock i dokumentet från det amerikanska handelsdepartementet.

I ett separat uttalande listas fyra teknikområden:

  • Kvantdatorer: kvantdatorer, tillhörande utrustning, komponenter, material, programvara och teknik som kan användas för utveckling och underhåll av kvantdatorer.
  • Utrustning för avancerad halvledartillverkning: verktyg och maskiner som är nödvändiga för tillverkning av avancerade halvledare inklusive EUV-teknik.
  • GAAFET-teknik (Gate All-Around Field-Effect Transistor): teknik som producerar eller utvecklar högpresterande beräkningschip som kan användas i superdatorer.
  • Additiv tillverkning: Utrustning, komponenter och tillhörande teknik plus programvara för att producera komponenter av metall eller metallegeringar.

Nu väntar en 60 dagar lång remissperiod innan ett slutgiltig beslut kan fattas.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)