JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första 6G-frekvenserna till Luleås gruva

Luleå tekniska universitet har som första universitet i Sverige fått frekvenstillstånd från Post- och telestyrelsen för 6G-tester i en simulerad gruvmiljö. Det handlar om ett band mellan 3,8 och 3,9 GHz.

– Det här är en fantastisk möjlighet för vår forskning inom telekommunikation. 6G-testningen blir en naturlig del av vår satsning på framtidens kommunikationsteknologi där vi satsar på banbrytande resultat. 6G, sjätte generationens trådlösa teknik kommer att kunna möta samhällets behov under 2030-talet, säger Michael Nilsson, projektledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå tekniska universitet.

Sedan tidigare har Luleå tekniska universitet en testbädd med 5G kopplad till Telias och Ericssons innovationsnät North Star. Det nya frekvenstillståndet från Post- och telestyrelsen gör det möjligt för universitetet att även bedriva tillämpad 6G-forskning.

– Vi har ett utrymme mellan 3,8 – 3,9 GHz för vår licens för tester. I detta fall kommer utrustning från Uleåborgs universitet att installeras (Uleåborg och LTU mfl är med i EU-projektet Sunrise 6G) där just Uleåborgs universitet har framstående 6G-forskning, skriver Michael Nilsson i ett epostmeddelande till Elektroniktidningen.

Vad nätet får för 6G-egenskaper är dock inte klart.

– Uleåborg är av tradition ”Nokia country” så det är deras utrustning mestadels och i nuläget kan jag inte detaljerna angående datatakt, latens och andra 6G-egenskaper. Vi lär snart finna ut detta. Vi har valt gruvmiljön i detta fall då det är en extremt utmanande miljö för trådlös kommunikation för att testa robotar och drönare. Exempelvis är positionering avgörande samt att gruvindustrin i Sverige är dels high-tech men också beroende av hög teknikgrad för att kunna konkurrera.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)