JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobileye lägger ner sin lidarutveckling

Israeliska Mobileye – som utvecklar hårda och mjuka fordonslösningar för autonoma fordon – lägger ner sin utveckling av lidarsensorer.

I mars meddelade Mobileye att det skulle stänga sin eftermarknadsenhet för förarassistanssystem, vilket berörde 130 anställda.

Nu sparar Mobileye ytterligare 60 miljoner dollar om året genom att göra sig av med 100 jobb – hela avdelningen för utveckling av li­dar, en typ av 3D-sensor som baseras på mätning av ljusreflektioner.

Att avdelningen läggs ner ska inte påverka några av de förarassistanslösningar som Mobileye erbjuder idag, eller ens utvecklar idag. Avdelningen utvecklade en nästa generationens li­dar, FMCW, baserad på en frekvens­modulerad våg snarare än ljuspulser.

Bolaget skyller neddragningen på att efterfrågan på li­dar är osäker. Ytterligare en faktor är ett prisfall på tof-baserad li­dar (time-of-flight).

Avdelningen ska vara avvecklad innan slutet av året.

– Beslutet baseras på flera faktorer, bland annat att vi gjort betydande framsteg i utvecklingen av datorseende baserad på EyeQ6 och fått ökad klarhet kring prestandan hos vår internt utvecklade Imaging Radar, skriver företaget i ett pressmeddelande.

EyeQ6 är Mobileyes senaste självkörningskrets. Imaging Radar är en ny sensor som förstärker radar med bildanalys. Den innebär att korthållslidar kan ersättas och den ska vara redo för lansering nästa år.

Mobileye har varit på marknaden för datorseende för fordon i 25 år. Bolaget dominerade marknaden under den första vågen av självkörningsprojekt på 10-talet. Volvo och ytterligare 18 tillverkare fanns på kundlistan år 2017. Sedan dess har Mobileye fått konkurrens av främst amerikanska Nvidia.

Mellan 2017 och 2022 var Mobileye helägt dotterbolag till Intel, köptför 15 miljarder dollar. Det börsnoterades för en värdering motsvarande 17 miljarder dollar samtidigt som Intel behöll röstmajoriteten.

Sedan december i fjol har aktievärdet sjunkit till mindre än hälften och svajig efterfrågan från Kina har fått Mobileye att sänka sina vinstprognoser för i år. Förra veckan rapporterade Bloomberg News att Intel överväger att sälja en del av sitt innehav i Mobileye.

Mobileye hade totalt 3 700 anställda globalt per den 30 december 2023.

Tillägg 11 september 2024:

Nyheten är att Mobileye slutar utveckla egen lidar. Inget annat.

Mobileye har experimenterat med system baserade enbart på kamera. Men Mobileyes lösningar för L3 och L4 använder lidar. De heter Drive (L4) och Chauffeur (L3).

Dagens nyhet kan alltså inte tas som ett stöd för Teslas approach att avstå från lidar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)