JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Höj svensk cybersäkerhet

Små och medelstora företag kan söka utvecklingsbidrag för projekt som bidrar till att stärka Sveriges kapacitet och infrastruktur inom cybersäkerhet och beredskap. Utlysningen kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och är på 23 miljoner kronor.

Både leverantörer och behovsägare kan söka bidrag. MSB-centret NCC-SE (National Cybersecurity Coordination Center Sweden) räknar med att finansiera upp till 36 projekt.

Finansierade projekt förväntas göra skillnad inom något eller flera av följande områden:

A. Säkerställa kunskap och kompetens inom cybersäkerhet

Området innefattar initiativ för att förbättra cybersäkerhetsmedvetenhet och utveckla säkrare digitala beteenden hos slutanvändare genom ökad kunskap. Typer av projekt som kan genomföras inom detta område är kompetensutvecklingsinsatser, övningar, behovsanalyser, kunskapsuppbyggnad inför upphandling och insatser för att öka ungas intresse för cybersäkerhetsområdet.

B. Beredskap och hantering av cybersäkerhetsrelaterade risker

Området innefattar utveckling av ledningssystem, processer, metoder och nyttjande av befintliga och nya teknologier för att förbättra och stärka beredskap inom informations- och cybersäkerhet samt skapa förståelse och medvetenhet kring risker vid bristfällig informations- och cybersäkerhet.

C. Bygga förmåga att efterleva krav som härrör från EU-reglering inom cybersäkerhetsområdet.

Området avser initiativ som syftar till att bygga förmåga att möta nya regelverk och regulatoriska krav utifrån EU-reglering för ökad cybersäkerhet. Exempel på EU-reglering som avses är NIS2-direktivet, Cyberresiliensakten (CRA) , Cybersolidaritetsakten (CSoA), Cybersäkerhetsakten, Förordningen för digital operativ motståndskraft (DORA) och AI-förordningen.

Läs mer om utlysningen här.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)