JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. UPPDATERAD: Kungsängen lanserar AI-säng

NEDBÄDDADE SYSTEM I Enköping tillverkas nu en säng som är ett ”AI-drivet mästerverk för optimal sömnkomfort”, enligt tillverkaren Kungsängen. Elektroniktidningen går igenom funktionerna och pratar med försäljningschefen.

Kungsängen i Enköping handtillverkar sina sängar. Onlinepriserna går från 7000 till svindlande 365 000 kronor för en av lyxsängarna. Senaste extravagansen är en skräddarsydd inglasad modell för att sova under stjärnorna på ett hotell i Västerås.

Och nu lanserar alltså företaget en säng med AI-funktioner. Läkare har varit involverade i utvecklingen, liksom forskare.

Sängen övervakar hjärtfrekvens, andning, kroppsrörelser och sömncykler. Sensorer och AI-hårdvara är inyggda i sängen.

Här är funktionerna:

  • Hjärtfrekvens- och andningsövervakning. Där vanliga pulsklockor enligt Kungsängen normalt läser av en (1) signal från hjärtat, fångar den här sensorn upp två. 
  • Snarkningsdetektion och sömnanalys. Detekteringen sker trådlöst
  • Smart väckning.  Väcker vid den optimala tidpunkten för en utvilad start på dagen
  • Paralysdetektering och SOS-funktion. Automatiskt larm kontaktar utvalda personer vid tecken på hälsoproblem
  • Analys av sömnapné. Automatiskt insamling av data för AI-träning.

Allt är kompatibelt med både IOS och Android.

Sängen i övrigt är 100 procent naturlatex och den har Autozon-resårer som anpassar sig efter kroppen. 

Sensorn i sängen heter Sensowell och har utvecklats i ett femårigt samarbete mellan Kungsängen, estniska Marexa och universitetet i Tartu, Estland. 

– Från början var inriktningen mer mot komfortanalys av säng och dess påverkan på en god natts sömn, berättar Kungsängens försäljningschef Nicklas Thuvesson.

– Under resans gång, när läkare och forskare blev delaktiga i utvecklingen tillsammans med våra experter, ändrades riktningen till mer hälsorelaterad insamling av data, 

Tekniken utvecklas vidare med sikte på att utnyttja dess vårdpotential. Till exempel kanske sängen kan användas för att identifiera tidiga tecken på hjärtsjukdom eller sömnapné. Och ge rekommendationer för hur dessa problem kan förebyggas eller hanteras. 

– I framtiden strävar vi efter att vår säng ska bli en naturlig del av vardagen, som inte bara erbjuder en bekväm plats att sova på, utan även fungerar som ett pålitligt hälsoövervakningssystem.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)