JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Därför nappade Infineon på svensk maskininlärning

Tyska ­halvledarjätten Infineon köpte i maj det lilla svenska mjukvarubolaget Imagimob för en hemlig summa pengar. Elektroniktidningen råkade träffa företaget veckan innan köpet.

Efter att har rått sig själva i tio år jobbar nu ett dussin mjukvaruingenjörer i Stockholm för Infineon. Den gemensamma nämnaren mellan bolagen är artificiell intelligens. Närmare bestämt AI på snål hårdvara.

Vi var nyfikna på Imagimob för att det är en svensk nestor inom ett område, AI, som växer explosionsartat just nu.

Visserligen är AI-strålkastarljuset idag helt fokuserat på stora språkmodeller. Det är en sorts AI som är så beräkningstung att den måste köras i molnet, möjligen i bantad form på dyrare pc-grafikkort.

Men det finns helt andra viktklasser av AI som också fungerar bra. De snurrar på en miljon gånger klenare hårdvara i cpu:n i styrkretsar med milliwattförbrukning och batteritider på månader med knappceller som enda drivkälla.

Imagimob gillar ljudsensorer

Möjligen hamnar Imagimobs kod i en Raspberry Pi, om det redan finns en sådan på plats. Men det är overkill. Normalt körs koden i systemkretsar, SoC:ar. Syntiant, Synaptics, ST och TI är några tillverkare vid sidan av Infineon. I princip alla styrkretstillverkare finns på den här marknaden sedan ett par år.

Hörlurarna styrs med gester

Området kallas Tiny Machine Learning. Infineon har hårdvara och Imagimob har utvecklingsverktyg som genererar C-kod som implementerar AI-algoritmer.

Tiny ML är den form av IoT som kallas edge, eftersom den utför analysen på plats och inte bara rapporterar hem sensordata.

Tiny ML är inte en standard, utan bara en beteckning på just ”AI på minimal hårdvara”. Det finns en organisation med samma namn, vars svenska avdelning för övrigt Imagimob är ordförande för.

Att ett Infineonköp hängde i luften var inget vi fick veta när vi träffades. Däremot insisterade Imagimobs representant Sam Al-Attiyah på att ett litet bolag i Stockholm med bara ett dussin anställda hade världsrykte inom Tiny ML.

Sam
Al-Attiyah

– Maskininlärning är en svart låda och det finns mycket osäkerhet. Men varje kund som sätter en produkt på marknaden är ett bevis för att vi har något som fungerar.

Köpet får väl anses vara det slutgiltiga beviset.

Imagimobs produkt är kompilatorer som genererar kod för de olika plattformarna. Företagets kod snurrar bland annat i en armbandsklocka med falldetektor, från svenska Bellpal.

– Det är en snygg klocka som farfar kan tänkas vilja bära i vilket fall som helst. Samtidigt rapporterar den fall och skador.

Varningsväst

En annan tillämpning är hör­lurar med geststyrning. Ytter­ligare en är en smart varningsväst för chaufförer – den lyser bland annat upp när hen lämnar fordonet.

Sensordata kan vara vad som helst – acceleration, radar, varvtal, spänning, temperatur.

Ljud har på sistone blivit en av Imagimobs specialiteter. Just nu utvecklas detektorer för bland annat barnskrik och pistolskott.

Ljud har en pedagogisk fördel i att kunden intuitivt kan förstå att informationen finns där

– Det vackra med audio är att det är begripligt. Folk hör vad som pågår. De behöver inte förstå maskininlärning – kan jag höra så kan systemet göra det.

– Nuförtiden finns dessutom mikrofoner i många apparater.

Imagimob kan imponerande nog i ett annat projekt till och med ”höra” att en svetsfog blir bra, i störande bakgrundsljud från verkstaden.

Ytterligare ett projekt är att övervaka äldre som vistas i sitt eget hem – enbart med hjälp av ljud. Som alltså analyseras på plats, vilket ger integritetsfördelen att det endast är klassificeringen som rapporteras – diskar, spolar vatten, sover, dammsuger, tittar på teve, går på toaletten. AI kan hålla utkik efter avvikelser från det normala.

– Kanske hostar farfar ovanligt mycket – då kan man se till han får prata med någon. På det här viset går det att leva ett normalt liv i hemmet, och inte uppleva sig som en börda, som vissa tänker.

Teven är för övrigt en intressant utmaning. Det är en störande bakgrund varifrån det kan komma precis vilka ljud som helst – såväl diskljud som barnskrik och pistolskott.

Enligt Sam Al-Attiyah låter högtalare annorlunda och kan särskiljas.

Vilket leder till ytterligare en komplikation: när produkterna demonstreras kommer ljudet nödvändigtvis ur högtalare. Lösningen är en extra AI-träningsrunda enbart för användning i demonstrationer.

Även röststyrning är analys av ljud och ett spännande delområde som växer. Liksom prediktivt underhåll.

Kunder finns inom fordon, tillverkning, hälso- och sjukvård och livsstil.

Vi träffar Imagimob på en Amazonkonferens. Definitionen av Tiny ML är att algoritmerna körs i systemen på plats, inte i ett moln.

Men träningen av systemet kan fortfarande ske i moln. Och rapportering och sjösättning kan administreras via moln.

Imagimobs unika utvecklingsverktyg

Kan stora språkmodeller bli intressanta för Tiny ML?

– Det är klart att vi tittar på det. Som det ser ut nu är det omöjligt att använda. Det kräver tusentals, miljoner gånger mer kapacitet

Det finns möjligen en annan ingång: träningsdata. Intelligensen i stora språkmodeller kanske kan användas för att förenkla etikettering av träningsdata.

Framtiden för Tiny ML ser ljus ut, tror Sam Al-Attiyah.

– Det finns allt fler produkter där ute som innehåller sensorer.

– AI är något som reducerar kostnader och förbättrar produkternas egenskaper. Vi tror att tekniken kommer att anammas i stor omfattning. Marknaden är fortfarande inte mogen.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)