JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Atmel: En perfekt kompromiss för volymer under asic
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Embedded expertDu tillverkar i stora volymer, men inte tillräckligt stora för att motivera utvecklingskostnaderna för en asic. Lösningen, enligt Atmel, kan vara en kundanpassad styrkrets. Atmels Peter Bishop berättar om sin teknik i Elektroniktidningens rapportserie Embedded Expert.

Atmels Peter Bishop sätter in tekniken i sitt sammanhang och jämför med lösningar som bygger på fpga:er, dsp:er och styrkretsar:

Nämnda tre teknologier levereras som standardprodukter. De finns ofta i mängder av olika utföranden, men du får alltid några transistorer och in- och utgångar över, hur mycket du än lusläser databladen för att hitta den bäst lämpade. Tillämpningsspecifika funktioner, särskilt analoga beräkningar, måste oftast implementeras utanför kretsen.

Kundanpassade styrkretsar (customizable microcontrollers) har en fast del bestående av en styrkretskärna med kringenheter och ett metallprogrammerbart block för exempelvis dsp-logik. Om du redan har en trekretslösning i en styrkrets, en fpga och en dsp, har du enligt Atmel, ett guldläge för att ta steget till en kundanpassad krets och därmed integrera din funktionalitet till en enda krets.

I och med att den kustomiserbara styrkretsen använder en standardkärna är den troligen kodkompatibel med en standardstyrkrets. Därmed kan programvaran skrivas om med en begränsad insats. För att mappa dsp:n på den kustomiserbara styrkretsens MP-block använder du dsp-arkitekturens HDL-beskrivning. Fpga-logiken mappas på MP-blocket med samma verktyg som användes för att utveckla det. Bortsett från den ökade klockhastigheten är logiken i fpga:n och MP-blocket identisk.

Så skriver Peter Bishop i artikeln, som kan laddas hem i sin helhet här.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)