JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. APITech: Optisk transceivermodul för snabb kommunikation i tuffa miljöer
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Mängden data som behöver flyttas mellan olika enheter växer exponentiellt. Det handlar om information från sensorer och ställdon samt information till användarna vilket gör att traditionella kopparledningar inte längre är ett alternativ.


Ladda ner artikeln här (länk, pdf).

Fler tekniska rapporter finns på etn.se/expert

Opto-Fire från brittiska APITech i Great Yarmouth är ett alternativ till traditionella kopparkablar samtidigt som den levererar förbättrad prestanda i dataöverföringen. Den är designad och framtidssäkrad för de tuffaste av miljöer såsom rymd – och flygindustri med stora värmeväxlingar, tryckskillnader plus att det krävs motståndskraft mot olika typer av strålning, exempelvis gamma strålning.
Opto-Fire är en så kallat mikrooptisk (micro-optical) och protokolloberoende transceiver som länkar samman en optisk fiber med ett elektriskt gränssnitt. Modulen omvandlar signalerna till ljuspulser i sändaren och återskapar protokollet i mottagaren.

Det finns en CDR-enhet, Clock and Data Recovery, som säkerställer att den digitala signalen återskapas på ett korrekt sätt. Modulen innehåller även ett icke flyktigt minne, kraftfull processor, intern spänningsregulator samt en intern klockgenerator. Alla komponenter är av strålnings-härdad karaktär, så kallad Rad-Hard. Elektronik som skall användas i exempelvis satelliter måste kunna motstå gammastrålning. Opto-Fire är konstruerad för att klara 60 MeV (Mega electron-Volt) från tung jonstrålning och joniseringsdoser större än 100 krad (Si).

I allmän mening så är tung jonstrålning strålning från alla partiklar som är tyngre än elektroner. Heavy ion Beams är jämförbart med exempelvis de partiklar som skapas vid en kärnvapenexplosion eller från en röntgenapparat.

Modulen har okapslade komponenter som bondas med guldtrådar till det keramiska kretskortet med speciella bondningsmaskiner. Genom att utnyttja denna teknik så försvinner i stort sett problemen med materialutvidgning vid temperaturförändringar. Opto-Fire är konstruerad för att klara temperaturvariationer från –50 grader till +100 grader. Eftersom både spännings- och klockgeneratorn är temperaturkompenserade så är modulen stabil över hela arbetsområdet. Exempelvis så ligger prestanda på överföringen bättre än 1 dB TX optisk sändning med en bevisad felfri överföring på avstånd upp till 1,1 km med multifiberanslutning.  

Opto-Fire är keramisk kapslad med HTCC-teknik, High Temperature Co-fired Ceramics, och locket förseglas med laser under vacuum för att undvika att det finns partiklar som kan ställa till skada. Den kommer i en BGA-kapsling men kan kundanpassas.

Transceivern är konstruerad för att uppfylla kraven inom MIL-PRF-38584 klass H och K där K är rymdklassificeringen. Av de krav som MIL-PRF-38584 klass H och K ställer kan nämnas mekanisk chock, snabba temperaturförändringar, snabba accelerationer, PIND (Particle Impact Noise Detection) Preburn-in electrical och nondestructing bond pull.

I företagets lokaler i Great Yarmouth finns utrustning för att utföra chock- och skakprov på upp till 10 000 G samt klimatkammare. Fabriken är certifierad enligt ISO-9001, ISO9100 samt MIL-PRF-38534 Klass H och K.

Opto-Fire behöver bara en enkel spänningsmatning på 3,3-volt för att fungera. Alla seriella kanaler är konfigurerbara både gällande hastigheter och signalnivåer. Detta görs oftast efter en specifikation från kunden.

Det kan vara två på 10 Gbit/s, en 100 Mbit/s och en kanal på 1 Gbit/s med differentiellt elektriskt gränssnitt samt en I2C-kanal vilket programmeras vid produktionen.

I senare varianter kommer kunden att själv kunna konfigurera detta. Opto-Fire innehåller även andra funktioner såsom AD- och DA-omvandlare som kan utnyttjas om kunderna så önskar.

Opto-Fire finns i några olika modeller där den minsta, 16001/3, klarar från 20 Mbit/s upp till 10 Gbit/s per kanal och 16006/7/8 från 1,25 Gbit/s upp till 28 Gbit/s per kanal. De största modulerna klarar att överföra 12 kanaler på 28 Gbit/s vilket ger en sammanlagd hastighet på 336 Gbit/s.

Modellen 16001 har två multimods sändkanaler och en enkelmod mottagningskanal medan 16003 har en quad multimode transceiver. 16006 har en quad multimode transceiver, 12 kanaler multimode optisk transmitter och 12 kanaler optisk multimode receiver. Modulerna har en standardkontakt för optofibrer, MPO, som tar upp till 12 fibrer. MPO-kontakten är konstruerad för att på ett enkelt sätt ansluta antingen en band- eller rundfiberkabel.

Modulen har en effektförbrukning på 100 mW/kanal vid 3,3 volts matning vilket är klassledande.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)