JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetooth Sig: Mesh är som gjort för belysning

[ECS 2018] Att styra värme och belysning i små hus var ett centralt användningsfall när Bluetooth Mesh utformades. Martin Woolley besökte ECS för att förklara hur standarden fungerar. 

Han hade snickrat ihop demonstrationer på egen hand, Martin Woolley, developer relations manager på Bluetooth Sig (special interest group).

NÅGRA SPANINGAR FRÅN ECS 2018

Den årliga svenska elektronikkonferensen Embedded Conference Scandinavia utspelade sig 6–7 november på Kistamässan.

80 utställare från 25 länder och ett gediget konferensprogram lockade i år till 1 827 besök. Nästa konferens äger rum den 5–6 november 2019.

En kvadrat med Microbit-kort, var och en med sin egen LED-matris, kunde han tända och dimma radvis, kolumnvis, enskilt eller alla på en gång.

Det demonsterar adresseringsmöjligheterna i Bluetooth Mesh. Du kan fritt bilda logiska grupper av noder och samma nod kan tillhöra flera grupper utöver att adresseras individuellt.

Målet är trafikminimering och skalbarhet. För att släcka samtliga ljus i ett hus behöver strömbrytaren bara sända ett enda meddelande och den behöver inte veta vilka mottagarna är eller var de finns i nätet.

Närmare bestämt skickas kommandot i flera kopior på olika frekvenser. Det minskar risken för att data går förlorade när meddelanden kolliderar med annan trafik, som wifi eller annan bluetoothtrafik. Mottagarna skickar inte kvitton.

Alltsammans är skyddat av nycklar på olika nivåer. Det finns ingen process liknande parning, utan förtroendena upprättas via nyckeldistribution. 

Kommunikation sker enligt  modellen publish–subscribe: noder prenumererar på kanaler de är intresserade av som ”kök” eller ”hall”. På hotell kommer gästen att kunna använda telefonen som strömbrytare. Många rum hör dimma-alla-ljus-kommandot, men bara lamporna i det egna rummet lyder. Och bara de som prenumererar på dimmerkanalen.

Några av noderna – det är en valbar roll – återutsänder alla meddelanden de får. Det är så meddelanden når fram. Det finns ingen routingtabell. 

En annan roll är ”vän”. Strömsnåla noder som har en vaken vän kan sova sig igenom trafik som inte berör dem. De vaknar, avlämnar rapport, tar emot meddelanden som vännen sparat, och somnar om.

Belysning och värme i smarta hus var ett centralt användningsfall när Mesh utformades. Det finns i alla rum – inklusive strömförsörjning – och kan kanske bli stommen för alla sensor- och automationssystem i byggnader.

Mesh är i princip skalbar till tiotusentals noder. Som tumregel sprider sig paketen i nätet med ljudhastigheten, men det varierar med konfigurering.

Martin Woolley är en strålande pedagog – googla upp hans texter på bluetooth.com om du vill veta mer om Bluetooth Mesh!

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus