[ECS 2018] Linuxkonsulten Canonical besökte mässan med en enda produkt – Snaps. Det är en teknik för att administrera mjukvara på distans, särskilt för dig som har ett gigantiskt nätverk av noder.
En gång i tiden försökte Canonical bygga ett eget mobiloperativsystem. Det fick inte genomslag. Det som finns kvar idag är appbutiken, i utvecklad form.
NÅGRA SPANINGAR FRÅN ECS 2018Den årliga svenska elektronikkonferensen Embedded Conference Scandinavia utspelade sig 6–7 november på Kistamässan. 80 utställare från 25 länder och ett gediget konferensprogram lockade i år till 1 827 besök. Nästa konferens äger rum den 5–6 november 2019. |
Modern apphantering à la mobiltelefoner saknas ofta i den del av inbyggnadsvärlden som bygger på Linux.
Det finns inget standardiserat förfarande för att hantera distribution, automatiska uppdateringar, återkallelser, autentisering, kompatibilitet, beroenden, separation och så vidare.
Var och en får snickra ihop en egen lösning med hjälp av verktyg som pakethanteraren APT, byggverktyget Yocto och containertekniken LXC.
En av de riktigt stora utmaningarna är att administrera stora nätverk av noder.
Snaps kan vara lösningen. Det är en plattform för att administrera mjukvara, särskilt på utrullningar med många noder som köra samma propgram.
Den typiska kunden idag använder Snaps i nätverksutrustning med Ubuntu ser gärna att fler upptäcker möjligheterna.
Vilka andra bör vara intresserade?
Alfonso Sanchez-Beato |
– Alla med en flotta av distribuerade enheter att administrera, för att uppdatera appar och operativsystem snabbt och pålitligt, säger Alfonso Sanchez-Beato mjukvaruingenjör på Ubuntu.
Digital skyltning, interaktiva skärmar, industriella gateways, routrar och industriella styrdatorer är några områden där Canonical hittat intresse. Och drönare – det kan användas i robotramverket ROS.
Även operativsystemet kan uppgraderas. Och allt kan rullas tillbaka om det visar sig att något inte fungerar.
Skulle Elon Musk ha nytta av Snaps när han rullar ut uppdateringar till sina Teslabilar?
– Han har en egen lösning idag, men vi pratar faktiskt med honom. Automotive är ett av tillämpningsområdena.
Canonicals erbjudande har tre komponenter. För det första Snaps som är paketeringen och för det andra teknik för att öppna en egen Snaps-store.
För det tredje en slimmad version av Linux kallad Ubuntu Core. Den är byggd i Snaps-paket för att du ska kunna installera endast komponenter du behöver, och underhålla även kärnan.
Rasberry Pi kan köra Ubuntu Core, liksom kort baserade på Qualcomms mobilprocessorfamilj Snapdragon och Samsungs IoT-kretsfamilj Artik.
Snaps fungerar inte bara i Canonicals egen Ubuntu-Linux utan stöds exempelvis även av Debian, Fedore, Arch, Mint och Raspbian.
Canonical tjänar pengar på sin konsultkompetens inom Snaps och på en egen Snaps-appbutik.
Företaget var ett av det fåtal utställare som besökte konferensen för första gången.