JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och Electrolux gör smarta hem
Genom att samarbeta med Electrolux försöker Ericsson ta sina visioner om "elektroniska hushållstjänster" ett steg närmare förverkligande.


Nätverk, anpassad hemutrustning och elektroniska hushållstjänster från operatörerna. Det måste finnas för att det nätanslutna hemmet ska bli verklighet. Men vilket kommer först? Det är för att lösa den knuten som Ericsson och Electrolux nu bildar ett gemensamt bolag där de äger lika delar. Med Tele Danmark som operatör ska de utveckla nya hushållsprodukter och tjänster varav de första ska finnas framme inom ett år. Fältförsök ska göras i vår hos 200 hushåll. Bolaget, som får bas i Stockholm, får 70 miljoner kronor i startkapital.

De tänkta hörnstenarna är Ericssons "hemserver" Ebox och Electrolux skärmförsedda kylskåp Screenfridge. Servern ska vara länken mellan prylarna och Internet, och Electrolux hoppas att användaren kommer att samordna och överblicka sitt hem via skärmen på kylskåpet. Servern rymmer gränssnitt mot tre lokala nätverk - till exempel Ethernet eller Lonworks - och ett mot Internet. Programvaran bygger på Linux och Java, och processorn är 486-kompatibel, med 100 MHz klockfrekvens.



Stor marknad hägrar


Vår energiförbrukning, våra larm, våra hushållsmaskiner och till och med vår hälsa ska vi kunna få övervakade på distans i framtiden, är tanken. Även webbsurfandet räknas till hemtjänsterna. De svenska företagen räknar med att 20 miljoner hushåll kommer att ha tillgång till digitala hushållstjänster år 2005, och att de själva ska ha stått för tekniken i 4 miljoner av dem.

Ericsson tror att kunderna kommer att köpa paket från operatörer som sammanställer specialtjänster från mindre leverantörer.

Alexander Kristofersson Frilansjournalist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)