JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optisk räknare snabbare än elektronisk
Ett viktigt led i utvecklingen av optiska kretsar har presenterats av brittiska forskare, som gjort en optisk binärräknare.


En forskargrupp vid brittiska telejätten BTs forskningslaboratorium i Martlesham har utvecklat en heltigenom optisk räknare, som man hävdar är den första i sitt slag. Den är enligt forskarna betydligt snabbare än elektroniska motsvarigheter och kan nå kopplingshastigheter på upp till 100 Gbit/s. Räknaren är en viktig byggsten för framtida optiska kretsar, menar utvecklarna.

- I fiberoptiska nät utnyttjas redan optik för återgenerering av informationspaket och för funktioner som exempelvis paritetetskontroll. Men vår binära räknare innebär att ytterligare funktioner kan utföras helt optiskt, säger Alistair Poustie, som leder BTs forskargrupp.

Binärräknaren bygger på två ihopkopplade optiska minnen. Det ena innehåller en heloptisk XOR-grind och utnyttjas för addition av inkommande bitar. Det andra minnet innehåller en AND-grind och får bära de adderade bitarna.



Olika våglängder


För att särskilja klock- och datapulser utnyttjas två olika våglängder. Varje minne har två optiska halvledarförstärkare baserade på så kallade terahertz optiska asymmetriska avmultiplexrar, Toads, en för XOR/AND och en för våglängdsomvandling. Minnena arrangeras så att man får en bits fördröjning för bärarbitarna. För att bevisa att principen fungerar har forskarna prövat tekniken i ett system med flera meter långa optiska kablar.

- Vi har visat att arrangemanget överför bitar på ett tidsmässigt korrekt sätt vid räkningen, och att detta även fungerar i realtid. Dessutom har vi kunnat konstatera att tekniken är stabil, och eftersom arkitekturen är skalbar hoppas vi kunna göra integrerade räknare med hjälp av normal kiselteknik, säger Alistair Poustie.

Gittan Cedervall





MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)