JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enea låter Linux gästa OSE
Nu kan Eneas operativsystem OSE köra Linux som ett "gästoperativsystem"  i multikärnor från Freescale.
Om du tidigare frågat Enea om möjligheten att köra programvara i en virtuell processor, så har företaget sagt sig kunna erbjuda denna möjlighet via sin mikrokärna OSE.

Möjligheten ska ha erbjudits till kunder så tidigt som år 2004. Samtidigt har du aldrig kunna hitta en hypervisor – ett program som gör virtualisering – som produkt från Enea.

Förrän idag.

Eneas virtualiseringslösning tillåter inga generella kombinationer av operativsystem. Det som erbjuds är att låta OSE-mikrokärnan köra OSE-program parallellt med en instans av Linux som ett så kallat gästoperativsystem.

Linux och OSE-processerna kan kommunicera med varandra via Eneas standardprotokoll för distribuerade system, Linx. Samtidigt som de är spärrade från att direkt använda varandras resurser – minne och gränssnitt.

Som bonus ägnar sig hypervisorn åt att övervaka Linuxfunktionalitet – när Linux signaler eller kraschar kan OSE ingripa eller analysera orsaken.

Hypervisorn kör vanliga standarddistributioner av Linux – inga modifieringar behövs.

Tekniken stöds i Eneas utvecklingsverktyg Optima och kan användas i Freescaleprocessorerna MPC8572DS och QorIQ – båda är multikärnor.

 enea hyper
Enea hypervisor. Huvudpoängen med virtualisering är att spara materialkostnad – du sparar in en separat processor för Linux.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)