JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Modulär signalgenerator med pekskärm

Modulär signalgenerator
med pekskärm

En switchtid på 100 µs, ett egenutvecklat modulsystem, en frontpanel helt utan knappar och dessutom ett pris som är 50 procent lägre än konkurrenterna. Det lovar test- och mätföretaget Aeroflex med den nya signalgeneratorfamiljen S-Series.
– Många glömmer att vi en gång i tiden var Marconi och att vi har en lång historia vad gäller signalgeneratorer, säger Bill Burrows på Aeroflex.

Instrumentet upptar en halv rackbredd och är 4U högt. Fronten på det nya instrumentet upptas till största delen av en pekskärm på 8,5 tum. Under skärmen finns kontakter för att ta ut signalen men också två ingångar för externa modulationssignaler. Alla knappar och rattar är borta.

– Faktum är att man med en pekskärm slipper en massa undermenyer. Till exempel kan man ställa in frekvensen genom att ”knacka” på skärmen. Då får man upp ett tangentbord och kan antingen skriva in frekvensen men det finns också ett skjutreglage om man hellre vill använda det.

S-Series finns i två modeller med ett frekvensomfång från 100 kHz upp till 3 GHz respektive 6 GHz. Fasbruset är -135 dBc vid 20 kHz offset och 1 GHz frekvens. Insvängningstiden ligger på 100 µs i så kallad listmod, det vill säga när man har skickat ett kommando med de olika frekvenser som ska stegas igenom.

– Vi har en helt ny syntetiserad oscillator som både är snabb och har lågt fasbrus. Tidigare har de alltid utgjort ett motsatsförhållande, säger Bill Burrows.

En annan nyhet är Aerolock, den egenutvecklade tekniken för att koppla ihop två instrument. Aerolock gör det möjligt att skruva ihop två instrument till en bärbar enhet. Det går att koppla ihop instrumenten via USB-bussen och låta det ena styra det andra. I början av nästa år kommer en fyra portars switchmodul som gör det möjligt att kombinera upp till sex signalgeneratorer.

Produktionen drar igång i januari nästa år. 3 GHz-modellen kostar från 11 000 dollar och 6 GHz-modellen från 16 000 dollar.

– Det är ungefär 50 procent billigare än marknadsledaren, säger Bill Burrows.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)