JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple öppnade för svenska fingeravtryck

Apple öppnade för svenska fingeravtryck

Efter Apples lansering av sensortekniken Touch ID i nya Iphone 5S i september släpps nu en svenskutvecklad biometrisk fingeravtryckssensor i en asiatisk smartmobil. Det uppger de två svenska företagen Fingerprint Cards och Precise Biometrics i dag.
Precise Biometrics i Lund och Fingerprint Cards i Göteborg tecknade tidigare i höstas ett samarbetsavtal för att integrera Precise Biometrics fingeravtrycksalgoritm i FPC:s kapacitiva sensorer för mobiltelefoner och surfplattor.

I ett pressmeddelande den 20 augusti uppgav företagen att den nya sensorn kommer att erbjudas FPC:s partners och OEM-kunder under tredje kvartalet i år. (Länk till pressmeddelandet).

I dag meddelade Precise Biometrics att den första smartmobilen med FPC-sensor och Precise Biometrics-algoritm nu har lanserats på den asiatiska marknaden. (Länk)

Men vilken mobiltillverkare som lanserar fingeravtrycks-ID med svensk teknik har inte offentliggjorts på grund av sekretessavtal mellan FPC och mobiltillverkaren. FPC har affärsrelationer med minst tre asiatiska mobiltillverkare - Fujitsu, Konka och Pantech.

Introduktionen av den nya biometriska sensorn från FPC på marknaden kommer ganska exakt en månad efter att Apple visade upp sin nya Iphone 5S med den biometriska fingeravtrycksläsaren Touch ID.

Touch ID-tekniken utvecklades av det amerikanska företaget Authentec, som Apple köpte för motsvarande 2,2 miljarder kronor 2012.

I en intervju med Ny Teknik sa FPC:s vd Johan Carlström att han träffade Apple flera gånger innan Apple annonserade sitt köp av Authentic.

- Vi förstod då att de var intresserade av kapacitiva touchsensorer och vi gissade att de skulle lansera tekniken ett år efter uppköpet. Det tog fem kvartal, sa Johan Carlström den 10 september när Apple lanserade Touch ID.

Lyckas Apple med Touch ID öppnas sannolikt dörren på vid gavel för Precise och FPC. Då väntas framför allt banker att kräva inloggning med biometrisk fingeravtrycksläsare på mobilen.

- Flera hundra miljoner användare väntas under de närmaste två åren köpa smartphones och surfplattor med inbyggda fingavtryckssensorer, sa Johan Carlström när avtalet mellan FPC och Precise Biometrics offentliggjordes i augusti.

Läs Elektroniktidningens intervju med Johan Carlström om touchsensor i Windows 8.1

Läs Affärsvärldens ifrågasättande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)