JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomm släpper verktyg för hjärnprocessorer

Qualcomm ZerothQualcomm släpper verktyg för hjärn-processorer

Amerikanska mobilprocessorjätten Qualcomm lanserar verktyg för konstruktion av systemkretsar där artificiella neuronnät – beräkningsstrukturer inspirerade av biologiska hjärnor – är en av kärnorna som kan användas. Det meddelade företaget under en presentation på en konferens idag.
Företaget söker efter partners – neuronnätsforskare eller andra – som vill realisera sina neuronnätsidéer i hårdvara.

– Vi har en verktygskedja där ni kan mata in era strukturer och simulera dem, och i slutänden tillverka dem, sade Qualcomms teknikchef Matt Grob.

Zeroth är Qualcomms namn på verktygen, som används för att konstruera vad Qualcomm kallar NPU:er (Neural processing units).

NPU
NPU-block ska kunna integreras i systemkretsar. I en bild visade Matt Grob en mobilsystemkrets med ett NPU-block instoppat bland CPU:er, GPU:er, gränssnitt och andra kärnor. Visionen för mobiltelefonen var att NPU:n skulle kunna användas för att göra interaktionen med telefonanvändaren smidigare.

Andra tillämpningar för Zeroth kan bli datorseende, robotstyrning eller kanske till och med hjärnimplantat. Matt Grob visade publiken klassiska neuronnätsdemonstratorer som målföljning och inlärning via betingning.

Qualcomms teknik kommer från ett företag som sitter på bottenvåningen i ett Qualcommkontor i San Diego. Brain Corp heter det och grundades 2009 av en rysk forskare i datormodellering av hjärnan.

Qualcomm finansierar Brain Corp som bland annat har ett aktivt projekt med USA:s armé för styrning av drönare.

Också IBM och Intel forskar kring neuronnätschips, men Qualcomm kommer före dem med att presentera kommersiella planer av detta slag.

Neuronliknande beräkningar går att göra på standardprocessorer, men specialsydda kretsar är snabbare och strömsnålare. Så försvarar Qualcomm sitt intresse för Zeroth – det behöver strömsnål intelligens för sina mobiler.

I måndags lade Qualcomm upp en platsannons för magistrar och doktorer inom områdena neurobiologi och komputationell neurovetenskap med San Diego som arbetsplats. Kunskaper om neuronsimulatorerna PyNN och Neuron är önskvärda.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)