JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronik på flyget? OK då!

Elektronik på flyget? OK då!

Till slut gav den amerikanska flygmyndigheten FAA med sig. Det blir tillåtet att läsa e-böcker, lyssna på musik, se på video och spela mobilspel under start och landning. Men mobilsamtal och sms förblir bannlyst.

FAA har länge varit utsatt för massiv påtryckning från elektronikindustrin att lätta på förbudet mot att använda bärbar elektronisk utrustning när flygplanet befinner sig lägre än 10 000 fot eller 3000 meter.

En panel bestående av representanter för flygplanstillverkare, flygpassagerare, piloter, flygvärdinnor och elektronikindustrin, i första han tillverkare av mobiltelefoner, har vänt ut och in på problemet och kommit fram till att FAA kan lätta på restriktionerna utan att äventyra flygsäkerheten.

Och i torsdags offentliggjorde FAA att man är berett att luckra upp förbudet som infördes på 60-talet och som skärpts efterhand.-

Världen har förändrats en hel del på 50 år och jag har känt att det var dags att ta en titt på det här. Och det har vi nu gjort, sa FAA-chefen Michael Huerta på en presskonferens förra veckan.

Men det blir inte fritt fram hur som helst. Mobilsamtal och sms kommer fortfarande att vara förbjudna under hela flygningen och tyngre elektronisk utrustning, som bärbar pc, måste stoppas under stolen eller på bagagehyllan under start och landning.

Men annars ska man kunna använda sin läsplatta, sin mobiltelefon, sin surfplatta och annan bärbar utrustning under hela flygningen – om den är satt i så kallat flygplansläge.

För flygbolagen blir det nu lite jobb med att ändra i sina flygsäkerhetsinstruktioner till passagerarna och dokumentera sin flygplansflotta och förhandla med FAA om tillstånd för varje maskin. Känsligheten för störningar från passagerarnas elektroniska utrustning kan variera från plan till plan.

Detta gäller alltså den amerikanska flygmyndigheten och de amerikanska flygbolagen men det FAA gör påverkar alla länders flygmyndigheter.

Förbudet mot bärbar elektronik på flyget har blivit allt mer absurt och skämtverkstan College Humor har gjort en film där flygvärdinnan får frågor som hon inte kan svara på och som driver henne till vansinne.

Länk till College Humors förbudssatir.

Länk till tidigare artikel i Elektroniktidningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)