JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. CUI utmanar inom digital kraft

CUI utmanar inom digital kraft

Amerikanska CUI släpper idag sin första POL-omvandlare som integrerar företagets patenterade topologi kallad Solus Power. Klart högre verkningsgrad jämfört med konventionella lösningar är säljargumentet.
Nykomlingen, kallad NDM3ZS-60, är en buck-omvandlare som kan leverera upp till 60 A. Inspänningsområdet sträcker sig från 7,2 till 14 V medan utspänningen kan programmeras till mellan 0,6 och 1,5 V.

Detta är företagets första icke-isolerade konstruktion som använder den egna Solus Power-topologin, som i princip består av en SEPIC-omvandlare (Single Ended Primary Inductor Converter) i kombination med en traditionell nedkonverterande omvandlare. Därmed har man skapat en enstegstopologi med ett magnetiskt element, en styrswitch och två kommuteringsswitchar styrda med pulsbreddsmodulation, vilket enligt CUI markant minskar switchförlusterna både vid in- och urkoppling av FET:arna.

Topologin introducerades för första gången för knappt tre år sedan i företagets 720 W isolerade kvartsbricksmoduler, men det är först nu den nått till POL-modulerna.

– Orsaken är inte att vi inte kunnat göra detta i icke isolerad konstruktioner, utan att vi inte velat på grund av alla stämningar som cirkulerat inom POL-området. Vi ville vara helt säkra på att inte hamna i den karusellen innan vi gjorde vår första lansering, säger Mark Adams, senior vice president på CUI.

Nu är dock tiden mogen och resultatet är NDM3ZS-60. Modulen påstås vara den första att använda Intersils styrkrets för digital kraft, ZL8800 med rötter i Zilker Labs, som släpptes i höstas. Styrkretsens teknik, Chargemode, innebär att modulen kan reagera på transienter inom en switchcykel, hävdar CUI.

– Moduler balansera hela tiden autonomt mellan dynamiska prestanda och stabilitet, utan att det  krävs någon kompensering, förklarar Mark Adams.

Den nämnda SEPIC-topologin ger en verkningsgrad på 91,3 procent vid en inspänning på 12 V och en utspänning på 1,0 V, då lasten är 50 procent. Vid full last är verkningsgraden 88,5 procent.

Den nya omvandlaren kommer i tre versioner. Dels en vertikal för hålmontering som är 33,02 x 8,92x 18,11 mm. Dels två horisontella, en för hål- och en för ytmontering, som båda mäter 33,02 x 18,11 x 6,9 mm. Till detta hör att nykomlingen dessutom upptar samma yta som dagens 40 A POL-omvandlare från Ericsson samt den egna 50 A omvandlaren.

– Den den ger upp till 50 procent högre effekttäthet än de befintliga lösningarna, säger Mark Adams.

På årets APEC-mässa, som går av stapeln i Texas i mitten av mars planerar CUI dessutom att demonstrera en 90 A-version av den nya POL-omvandlaren.

– I den kommer vi att använda Intersils allra senaste styrkrets för digital kraft, som ännu inte är lanserad, avslöjar Mark Adams.

NDM3ZS-60 finns att få i prover för utvalda kunder.

Verkningsgrad relativt last vid 12 V in och 1,0 V ut:




 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)