JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flextronics bygger nytt i Gdansk

Kontraktsjätten Flextronics har börjat bygga en stor elektronikfabrik i Tczew strax söder om Gdansk i Polen.
 
När den står klar nästa år blir den ett naturligt lågkostnadsalternativ på några timmars avstånd från företagets stora anläggning i Karlskrona.
 
Från matsalen hos Flextronics i Karlskrona har man en fin utsikt över havet. Till höger ligger ett färjeläge - därifrån tar färjan till Gdansk drygt tio timmar.
 
Tre mil söder om Gdansk ligger den ekonomiska frizonen Tczew. Just nu består den visserligen mest av potatisåker, men Flextronics har köpt en 417 000 kvadratmeters tomt, satt spaden i jorden och börjat bygga en toppmodern glas- och stålfabrik à 15 000 kvadratmeter som ska stå färdig i november. Nästa vår ska ett tusental personer jobba i fabriken.
- Det blir som en satellit till Karlskronafabriken, säger Bengt Kvisth på Flextronics.
 
Allt utom distributörer
Polen har många fördelar som produktionsland. Ekonomin är någorlunda stabil, lönerna är låga, arbetskraften är välutbildad och i allt högre utsträckning engelskspråkig.
 
I Gdansk finns ett tekniskt universitet med god elektronik- och
telekomkompetens. Infrastruktur som vägar, dataförbindelser och mobiltelefoner fungerar väl nu för tiden. Komponentdistributörer finns dock inte lika många, må vara att Elfakatalogen finns på polska sedan några år tillbaka.
 
- Till att börja med löser vi komponentförsörjningen med komponentsatser som vi skeppar härifrån Karlskrona. Så småningom ska vi också bygga upp lokal inköpskapacitet där, säger Bengt Kvisth.
 
Ett aber är dock den polska byråkratin - just på detta område har EU kritiserat landet hårt inför de kommande förhandlingarna om medlemskap. Tullar, införselbestämmelser och utländsk företagsamhet är omgärdade av bestämmelser, och serviceviljan hos statstjänstemännen är enligt uppgift inte alltid den bästa.
 
För att lösa detta köpte Flextronics tidigare i år den i sammanhanget obetydligt stora kontraktstillverkaren Qcom med 12 anställda i Sverige och en fabrik med 70 anställda i Polen. Qcom tillför inte särskilt mycket produktionskapacitet, men man hade något Flextronics ville ha - kunskaper och kontakter inom de polska
myndigheternas korridorer.
 
Qcom har funnits i Polen i över tio år och den lokala ledningen är väl förtrogen med såväl svensk elektronikproduktion som polsk byråkrati.
 
Köpet av Qcom ger alltså Flextronics en flygande start i landet - kundernas produktion kan ju i vissa fall sätta igång omedelbart.
 
Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)