JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avnet störst i Sverige på komponenter

Avnet var störst i Sverige på komponentdistribution under 1999. Det framgår av Europartners Consultants årliga rapport som bland annat analyserar den svenska komponentmarknaden.
 
Den amerikanska komponentdistributören Avnet behåller förstaplatsen i Europartners Consultants rapport för fjolåret, tätt följt av Ericsson Electronic Distribution och Arrow Sweden. Fast den ordningen förutsätter att man bakat samman omsättningen för hela koncerner. Således är BFI Optilas omsättning inkluderad i Avnets siffror. Tittar man istället på företagen var för sig visar det sig att Ericsson Electronic Distribution kliver upp på tronen, förbi Avnet.
 
Hela den svenska distributionsmarknaden för elektronikkomponenter ökade med 12,5 procent, till drygt 4,9 miljarder svenska kronor, mellan 1998 och 1999. Det är ett något sämre resultat än mellan 1997 och 1998, då ökningen var 16 procent.
- En förklaring kan vara att komponentförsäljningen gick väldigt trögt under första halvan av förra året. Först under andra halvåret tog försäljningen fart och nu säljer man så det ryker, säger Lars Skantz, som sammanställt den svenska delen av Europartners Consultants rapport.
 
Stora variationer
Ser man på de tio största distributörerna var och en för sig varierade
försäljningen markant under året, från en tillbakagång på 13 procent till en ökning på hela 73 procent.
 
Tittar man närmare på försäljningssiffrorna visar det sig att de tio största företagen står för 70 procent av den totala komponentförsäljningen i Sverige. Samtidigt ökade de sin genomsnittliga försäljning med 9,5 procent jämfört med 1998, vilket alltså är något mindre än genomsnittet.
 
Ytterligare en intressant detalj i rapporten är att distributionens andel av den totala komponentmarknaden i Sverige, värderad till 16 miljarder kronor, endast uppgår till 31 procent. Men då bör man ha i minnet att Ericsson beräknas stå för mellan 70 och 80 procent av den svenska komponentförbrukningen.
 
Anna Wennberg
 
Komponentrapporter för 1999
Europartners Consultants ger, för tionde året i rad, ut en rapport om den svenska komponentmarknaden samt en rapport som, förutom Sverige, även behandlar marknaderna för övriga Europa, Ryssland, Brasilien och USA.
 
Båda rapporterna innehåller bland annat en detaljerad presentation av de tio största distributörerna i Sverige, samt en presentation av ytterligare 22 ledande
komponentdistributörer i landet. Priset för den svenska rapporten, DIS-Sweden-2000, är 500 pund, medan rapporten Worldwide Report kostar 3 800 pund. Rapporterna beräknas finnas tillgängliga i slutet av maj.
 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)