JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips och ST bygger 300 mm-fabrik

Philips och ST satsar nära 6 miljarder kronor på gemensam fabrik för 300 mm-skivor i franska Crolles.


De europeiska halvledarjättarna Philips Semiconductors och ST Microelectronics utökar sitt nio år gamla tekniksamarbete genom att bygga sin första gemensamma fabrik för halvledartillverkning.

I franska Crolles ska man tillsammans satsa på tillverkning på 300 mm kiselskivor.

Produktionen väntas komma igång inom två år, då i en takt på 1 000 kiselskivor i veckan. I fabriken finns dock möjlighet att dubblera kapaciteten om mer utrustning köps in.



God ekonomi


Steget från 200 mm till 300 mm innebär i teorin en effektivare och därmed billigare produktion. Hittills har dock utrustningen för 300 mm-produktion varit så dyr att förtjänsten i stort sett uteblivit.

Analytiker har ifrågasatt huruvida pionjärerna på 300 mm-sidan, främst Infineon, kunnat räkna hem investeringarna. Men i takt med att allt fler tillverkare satsar på 300 mm kommer även kostnaderna för utrustningen att sjunka, vilket talar till teknikens fördel.

I fabriken ska de båda företagen tillverka avancerade asicar och system på kisel som till en början får geometrier på 0,12 μm. I planerna ingår teknikskiften, först till 0,10 μm och därefter 0,07 μm.

Även processtekniken ska utvecklas gemensamt, dock förbehåller sig båda parter rätten att anpassa de gemensamt utvecklade processerna till sina egna behov. Man kommer att använda koppar, nya sorters dielektrika med såväl höga som låga k- värden samt nya transistorstrukturer.

Företagens tidigare samarbete har bland annat resulterat i gemensamma standarder för bibliotek, konstruktionsverktyg och processflöden. Den teknik som utvecklas i Crolles kan därför relativt enkelt överföras till andra fabriker, såväl Philips- som ST-ägda.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)