JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Imsys vill jämföra sin processor
Imsys i Upplands Väsby, som står bakom Javaprocessorn GP1000, vill jämföra sin krets med konkurrenterna. Därför har man gått med i organisationen EEMBC.


Att jämföra prestanda på styrkretsar för inbyggnad är inte lätt, åtminstone inte om man har ambitionen att jämförelsen ska bli rättvis. Det mest ambitiösa försöket i genren torde för närvarande göras av EEMBC, som uttalas "embassy" och stå för EDN Embedded Processor Benchmarking Consortium. Förening grundades av tidningen EDN, Electronic Designer's News, och har idag 40 halvledarföretag och kompilatortillverkare som medlemmar.

Nyast bland dem är svenska Imsys, som vill kunna jämföra sin Javaprocessor GP1000 med branschkollegornas kretsar.

GP1000 har en VLIW-arkitektur, Very Long Instruction Word, och utmärker sig genom att kunna köra Java snabbt tack vare att alla instruktioner är mikrokodade.

Kretsen är dessutom mycket strömsnål.

- Den senaste varianten kommer att kunna växla fritt mellan Java och C. Vi har fått ner strömförbrukningen ännu mer och dessutom ökat farten en del. Vi väntar just nu på de första exemplaren, och ska presentera resultaten på Embedded Processor Forum i maj, säger Imsys vd Stefan Blixt.

EEMBC har precis släppt de första resultaten, se föregående sida, och kommer med nästa omgång den 13 juni. Men till dess hinner inte Imsys komma med. För jämförelserna tar tid och kostar dessutom pengar. Medlemsskapet i EEMBC är ganska dyrt och företaget måste självt genomföra testerna. Dessa ska sedan verifieras av EEMBC. Men uppenbarligen tycker man på Imsys att det är värt insatsen.

- Vi siktar på att ha testerna färdiga efter sommaren, säger Stefan Blixt.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)