JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kontaktdonet är hjärtat i Compact PCI-systemen
Ett gastätt kontaktdon med 5 x 44 ben med 2 mm delning är grunden till Compact PCI.


Busstandarden Compact PCI började utvecklas 1994 av PICMG, PCI industrial computer manufacturers group. Den är en vidareutveckling av det väletablerade VME-systemet, men bygger på den PCI-standard (Peripheral component interconnect) som ursprungligen togs fram av Intel. Compact PCI använder formatet Eurocard som blivit standard tack vare VME-bussen. Korten kan byggas både i enkel och dubbel höjd, i format kallade 3U (100 x 160 mm) och 6U (160 x 233 mm).

Compact PCI-kort monteras i fronten av chassit. In och utgångskorten kan tas ut både genom fronten och bakstycket.

Bussen är specificerad för överföringar på 33 eller 66 MHz. Bussbredden är antingen 32 eller 64 bitar, vilket ger en högsta kapacitet på 264 Mbyte/s - med VME är maxkapaciteten 80 Mbyte/s. Det gör Compact PCI lämpad för områden som servrar, routrar och växlar.

Själva hjärtat i Compact PCI är ett gastätt kontaktdon med metallavskärmning enligt IEC-1076-standarden. Kontaktdonet kommer från teleindustrin och är ett modulärt femradigt don med en delning på 2 mm. Ett enkelhöjds Compact PCI-kort har 44 x 5 kontaktstift för signaler, totalt 220 stift. På donets ovansida sitter 44 jordningsstift. 15 reserverade stift förhindrar att korten sätts på fel plats.

Kort i 6U-formatet har ytterligare 220 kontaktstift. De kan användas till exempel att förena Compact PCI, VME och ISA i hybridbakplan. Bakplanet i Compact PCI rymmer åtta kortplatser. Flera bakplan kan förbindas med bryggor för att utöka bussen i steg om åtta kort.

Pc-världens PCI klarar bara fyra kort per bakplan. Att Compact PCI klarar dubbelt så många beror bland annat på det stora antal stift som reserverats för jordning.

PCI-PCI-bryggor kan också användas för att bygga multiprocessorsystem. Bryggan låter då två parallella system jobba var för sig. När de behöver tala med varandra synkroniseras de av bryggan.

Kort som byggts enligt Hot Swap-specifikationen i Compact PCI-standarden kan bytas under drift utan att systemet störs eller behöver stängas av. Funktionen bygger på en grupp stift i kontaktdonet som har olika längd. Vissa anslutningar kopplas eller bryts därför före andra när ett kort monteras eller plockas ut. De längsta stiften sköter strömförsörjning och jord, de mellanlånga PCI- signaleringen och de kortaste informerar systemet om att kortet satts i.

Idag finns Hot Swap i tre nivåer. Basic kräver att någon rent fysiskt plockar ut komponenten och manuellt installerar och avinstallerar drivrutiner. Full Hot Swap sköter drivrutinerna automatiskt. Med High Availability Hot Swap kan även komponenter kopplas i och ur helt automatiskt.

ND

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)