JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enkretsväxel klarar Gigabit Ethernet-fart över åtta portar samtidigt

Amerikanska Broadcom är först i världen med att introducera ett chips som integrerar en Gigabit Ethernet-växel med åtta portar.

Varje port klarar tre hastigheter, endera 10, 100 eller 1 000 Mbit per sekund.

Broadcom har sedan tidigare arbetat hårt med att bana väg för nya innovativa Ethernet- och Fast Ethernet-lösningar. Således är det inte förvånande att företaget nu släpper världens första Gigabit Ethernet-chips med åtta portar, kallad BCM5680. Alla åtta portar kan, oberoende av varandra, fungera som gränssnitt till de produkter som följer dagens Ethernetstandarder. En port kan alltså betjäna en högpresterande arbetsstation med Gigabit Ethernet-förbindelse samtidigt som en annan servar periferiutrustning med vanlig 10 Mbps Ethernet- kommunikation.

- BCM5680 kan switcha, routa och filtrera datapaket på alla åtta portar samtidigt, säger Marty Colombatto, chef för Broadcoms Networking Business Unit.

Eftersom alla portar dessutom har inbyggd paketbuffert behöver man inte använda externa minnen i systemkonstruktionen, vilket minskar antalet komponenter som krävs på kortet. Avancerad växling och filtrering gör att chipset kan ta emot, prioritera och skicka telefoni-, video- och datapaket på alla portar samtidigt utan att trafiken störs.



Fler kan kopplas samman


Har man behov av fler än åtta portar kan upp till 30 kretsar kopplas samman. Ett sådant sammankopplat systemet kan sedan styras via en virtuell växel. De olika portarna kan dessutom slås samman för att fungera som en multigigabit-länk.

Provexemplar av BCM5680 skall finnas tillgängliga i maj. Chipsen kommer att vara kapslade i en termisk BGA med 400 lödkulor och priset är satt till 200 dollar.

Även svenska Switchcore är på gång att lansera Gigabit Ethernet-kretsar. Men då handlar det inte om 8 utan hela 16 portar på samma chips, se sid 4.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)