JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Eftertraktad guru som kan korta projekttiden

Applikationsingenjörens arbete blir mer och mer kvalificerat. Tekniknivå, lön och karriärmöjligheter ligger alla i linje med konstruktörens, och distributörerna söker erfarna konstruktörer med ljus och lykta.

Magnus Grape sadlade om från utvecklare till applikationsingenjör direkt efter examen.



- När folk frågar brukar jag säga att jag är gratiskonsult, säger Magnus Grape som är applikationsingenjör på komponentdistributören Pelcon i Järfälla.

Som applikationsingenjör eller FAE, Field Application Engineer som den svengelska termen lyder, håller han specialkoll på vissa grupper av komponenter och hur de används. För hans del handlar det om PCI-bryggor och om analoga komponenter som spänningsregulatorer, högfrekvenslogik och fiberoptikmoduler.

- Jag tycker att det är skitkul. Jag kunde inte ha fått ett bättre jobb, säger han.

- Jag ville jobba med att träffa folk, och arbeta i projektform.

En vanlig arbetsdag för Magnus Grape kan bestå i att han åker ut till en kund på ett bokat möte eller till någon som har strul. Han håller också kontakt med kunder och leverantörer via telefon eller epost.

- Eller så sitter jag och pluggar. Jag måste lära mig en hel del om produkterna och hur de tillämpas. Tanken är att jag ska hinna skriva lite tekniska artiklar och applikationsnoter också.



Eftertraktade kunskaper


Magnus Grape har jobbat på Pelcon i ungefär ett år. Han är civilingen-jör - gick ut Teknisk fysik vid Umeå universitet förra året. Hans exjobb bestod i att han medverkade i ett utvecklingsprojekt vid Celsiustech Electronics i Stockholm.

Applikationsingenjörer står högt i kurs på arbetsmarknaden idag, och det är många som rycker i dem som finns. Ofta är både leverantörerna och kunderna sugna på att få in applikationsingenjörens kunskaper i den egna organisationen.

- De frågar oftast inte rakt ut, säger Magnus Grape. Men jag har fått lite hintar som jag låtsas att jag inte förstår.



Blir kunskapslänk


I takt med att elektronikkomponenterna blir mer komplexa och produktutvecklingstiderna blir kortare så får också applikationsingenjören allt mer av en nyckelroll som kunskapslänk mellan komponentleverantören och användaren.

- Det finns en diskussion om att mer och mer av försäljningen handlar om indesign. Man hjälper kunden att hitta en lösning. Det gäller att bli den som kommer in hos kunden och får göra jobbet.

Som många andra i komponentbranschen så tror Magnus Grape att det håller på att ske en delning mellan stora distributörer som koncentrerar sig på logistiken, och mindre företag som lever allt mer på sina komponent- och applikationskunskaper.

- Vi har valt att gå mot den tekniktunga delen. Det kräver att jag måste kunna mer och mer. Det räcker inte att veta att komponenten klarar den och den spänningen eller strömmen. Jag måste kunna hela systemet.

Alexander Kristofersson

Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)