JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sju producenter i norr bildar nätverk

Sju elektronikföretag i Norrbotten och Västerbotten ska samverka i ett nätverk för att kunna ta hand om större beställningar och marknadsföra sig gemensamt.


Att nätverk mellan företag är på modet märktes tydligt på Underleverantörsmässan i Sollentuna i förra veckan. Bland annat visade där de sju företagen i det norrländska nätverket Elkum upp sig för första gången.

- Vi tror att vi har en hel del att vinna på samverkan. Men vi vet inte än, det hela är så färskt, säger Jan-Olov Eriksson på Norr-Don i Åmliden.

De första tankarna på nätverket föddes för ett och ett halvt år sedan. Numera har man fått igång en gemensam webbsida, och den 3 april ska man ha ett möte då formerna för nätverket ska spikas. Kanske blir det ett handelsbolag, kanske en ideell förening.

- Vi är ju inte så naiva att vi tror att det är lätt. Några av oss är ju faktiskt konkurrenter också. Men satsningen på den här mässan har ju slagit väl ut, säger Eriksson.

De sju företagen spänner över ett ganska brett fält. Anima i Piteå är elektronikutvecklare, som bland annat tagit fram en maskin för blindskrift. De Robs i Sorsele gör ytmontering och kablage. Telekrets, också i Sorsele, gör spolar och andra komponenter till medicinsk elektronik, plus en del kablage. I Sorsele finns också Cable City, som sysslar med kablage för mobiltelefoni och bland annat levererar till Gargnäs Elteknik. Internos i Skellefteå gör elektromekanik och kundanpassade belysningsanläggningar, och Isara i Vilhelmina sysslar med radiokommunikation. Slutligen Norr-Don, som alltså ligger i Åmliden utanför Norsjö, som bygger skåp och en del kablage. Man har även lite egna produkter, bland annat gör man skjutbanor till nöjesparker. En minivariant fanns med på mässan för att locka in besökare i montern.

- Det fungerar jättebra, vi räknar med att ha 700 - 800 visitkort med oss hem. Fast många av dem vill nog bara prova skjutbanan, säger Eriksson.

Det innebär att nära hälften av Underleverantörsmässans besökare kom i kontakt med nätverket. Ingen dålig start.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)