JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skånsk motorstyrning kan bli exportsuccé

Lundaföretaget NFO Control, med tre anställda, hjälper Texas Instruments att vidga marknaden för signalprocessorer i elmotorstyrningar.

Marknaden kan snart vara värd många miljarder, och NFO hör till världsledarna när det gäller den nödvändiga styralgoritmen.



- Det är verkligen så stort som det låter, säger grundaren Ragnar Jönsson vars uppfinning med lite tur kan vara på väg mot ett jättegenombrott inom kort.

NFO Control säljer en algoritm för sensorlös varvtalsstyrning av asynkrona elmotorer. Tillsammans med representanter för Texas Instruments reser nu Ragnar Jönsson runt i Europa och håller seminarier om konsten att styra motorer med hjälp av digitala signalprocessorer, DSPer. Han har varit med på 12 seminarier i Italien, Spanien, Tyskland och Schweiz, sedan i november. Ytterligare cirka 30 dragningar är planerade i Europa, och sedan kan USA stå på tur. Och träffarna ger honom tillfälle att sälja licenser till rätten att använda hans patenterade styrteknik, samtidigt som TI säljer hårdvaran.



Mycket ström att spara


År 2002 kommer det att säljas hela 600 miljoner digitala signalprocessorer för motorstyrningar, spår analysfirman Forward Concepts.

- Vi ska annonsera efter mer personal, säger Ragnar Jönsson som räknar med att de tre ingenjörerna i företaget ska bli fem under året.

Utan varvtalsstyrning går asynkronmotorer på fast varvtal, vilket drar onödigt mycket ström. Att styra varvtalet med hjälp av styrkretsar och kraftelektronik blir ständigt billigare, och Ragnar Jönssons styralgoritm ger olika fördelar.

Systerföretaget NFO Drives i Svängsta planerar också att vidga verksamheten, och har gjort en nyemission på 29 miljoner kronor. NFO Drives konstruerar och säljer färdiga motorstyrningar.

Alexander Kristofersson

TI släpper ny världsledande DSP för motorstyrningar. Se sidan 35.



NFO-tekniken


Ragnar Jönssons kallar sin tekniklösning naturlig fältorientering.

Det är en variant av fältorienterad styrning, ett sätt att styra asynkrona motorer. Han började med den 1978, på sin fritid med stöd från STU.

För att kunna styra en asynkron motor behövs normalt en sensor, men med sensorlös styrning, såsom med NFOs algoritmer, blir motorn tåligare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)