JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norge drar sig ur kampen om halvledarfabriken

Norge kastar in handduken. Regeringen deltar inte i budgivningen på Atmels halvledarfabrik. Det uppger den norska tidningen Elektronikk som ägnar tre sidor i sitt senaste nummer åt Atmels kommande etablering.

Enligt Elektronikk tyder det mesta på att Atmel nu väljer mellan tre olika etableringsländer för den nya fabriken, det är Malaysia, Irland och Sverige.

Norge har fallit bort sedan landets näringsdepartement lämnat beskedet att man inte är villig att ge några extraordinära bidrag till en halvledarfabrik i Norge. Den totala investeringen skulle vara värd närmare 5 miljarder norska kronor varav Atmel väntat sig statsstöd på 1,5 miljarder. Fabriken beräknades få 1 000 anställda.

De norska myndigheterna ville fortsätta dialogen om en etablering, men Atmels ledning sade nej. I Norge betraktar man därmed projektet som avslutat.



"Hull i hodet"


Håvard Wollan, projektledare i statliga "Selskapet for industrivekst", SIVA i Trondheim, som varit en av de drivande är besviken att projektet inte gick i lås.

- Det hade inneburit en rejäl ökning av kompetensnivån i Mittnorge, säger han till Elektronikk.

Och på Atmels bolag i Norge menar man att Skandinavien är en konkurrenskraftig region när det gäller halvledarteknik.

- Skall Norge satsa på en landbaserad industri efter att oljan och gasen är slut behöver vi en industri där det geografiska läget inte är det avgörande. Inom halvledarindustrin är produktionskostnaderna de samma oavsett var i världen fabriken ligger, säger Alf-Egil Bogen och Vegard Wollan (bror till Håvard) i norska Atmel.

En rad norska aktörer - de citeras inte med namn i Elektronikk - anser att regeringen på ren norska har "hull i hodet" som gav tummen ner för projektet.

Och nu följer norrmännen utvecklingen på andra sidan kölen med spänning. Blir det Sverige och Sandviken som drar det längsta strået?

Mats Udikas

Läs även "Stora steg mot en fabrik" Elektroniktidningen 9/97, s 23

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)