JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lucent dubblar optofiberkapaciteten

Lucent Technologies bygger nu ut sin anläggning för optofiber i Brøndby i Danmark. Den amerikanska telekomjätten gör dessutom stora investeringar i sin spanska halvledarfabrik.

Under de kommande två åren kommer Lucent Technologies att fördubbla kapaciteten för tillverkning av optofiber i den danska fabriken i Brøndby. Omkring 150 miljoner kronor ska investeras i nya maskiner för att dra optofiber. Antalet anställda ökar under samma tid från dagens 150 till 250 personer.

I Brøndby tillverkas specialfiber. I sortimentet finns en högkvalitetsfiber kallas "True Wave". Denna typ av fiber används för våglängdsmultiplexerad överföring. Forskare på Bell Labs som är knutet till Lucent, har nyligen lyckats överföra 206 olika våglängder på en enda fiber med hjälp av enkel laser.

- Vi förväntar oss en stor ökning i efterfrågan på våra produkter. Tillväxten finns i Internet, i bredbandsmarknaden och för lokala nät, säger Walter Ehmer vd för Lucent Technologies i Danmark. Företaget hette tidigare Lycom och drevs som ett samriskföretag med NKT.

Samtidigt bygger Lucent ut ytterligare i sin halvledarfabrik i Madrid, Spanien. Den investeringen är värd omkring 650 miljoner kronor. Sedan 1995 har företaget redan satsat mer än en miljard i fabriken, som bland annat tillverkar digitala signalprocessorer.

Lucent Technology var tidigare en del av amerikanska AT&T, men är idag en självständig tillverkare av telekommunikationsutrustning.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)