JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. OP- förstärkarna får färre ben

Minikapslingar som fembenta SOT-23 är på snabb frammarsch på marknaden för operationsförstärkare.

Precis som resten av halvledarmarknaden så drivs marknaden för operationsförstärkare till stor del framåt av tillämpningar i portabel kommunikationsutrustning och bilelektronik.

Bengt Andersson på National nämner drivning av LCD-skärmar som ett av de större nya tillämpningsområdena.

Användningen i portabla produkter ställer också krav på låg effektförbrukning. Intresset för låga matningsspänningar ökar, liksom intresset för "rail-to-rail"- förstärkare - sådana där hela matningsspänningen kan utnyttjas för utsignalen. Att kretsen ska ha ett standbyläge med låg strömförbrukning - så kallad "sleep mode" - efterfrågas också.



Standardförstärkare för GHz


Andra som har svarat på Elektroniktidningens enkät noterar bland annat att det nu finns standardförstärkare för radiofrekvenser i gigahertzområdet, och att den ökade användningen av snabba AD-omvandlare för bland annat digitalisering av basband också drar med sig försäljningen av de snabba operationsförstärkarna.

Anders Nobinder på Memec, som säljer produkter från den lilla amerikanska tillverkaren Elantec, nämner en annan tendens, nämligen att många nya produkter bara kräver enkel femvoltsmatning.



Olika företagsprofiler


Marknadsnyckeln omfattar operationsförstärkare i vid mening, och inkluderar därmed bland annat komparatorer, isolationsförstärkare och instrumentförstärkare.

Utgångspunkten är att antalet produkter av en viss typ syftar på antalet olika kiselkonfigurationer eller olika toleranskriterier vid testning. Variationer i kapsling, temperaturområde och leveranssätt räknas inte med. Det kan dock finnas variationer i hur olika tillverkare och leverantörer har räknat.

Syftet med nyckeln är bara att siffrorna ska ge en profil av tillverkarnas sortiment och av marknaden i stort.

Bland de företag som har skarpa profiler finns som synes Elantec, Linear och Samsung. Elantec är en liten tillverkare som specialiserat sig på snabba och bredbandiga förstärkare. Linear har stor tonvikt på produkter med låg offsetspänning och Samsung betonar sina komparatorer.

Sist, såväl som minst, kommer Micrel som alldeles nyligen börjat tillverka operationsförstärkare. Hittills har de bara kommit med en produkt, typiskt nog kapslad i SOT-23.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)