JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nakna chips kan levereras på rulle

Numera kan man få okapslade, fullt testade chips levererade på rulle. Först ut bland halvledartillverkarna är AMD som erbjuder kunderna flashminnen levererade på detta sätt.

Funktionellt är det inget som skiljer AMDs nakna flashminnen från de kapslade. Det garanterar man. Men leveranssättet, okapslat på rulle, är något nytt.

- Bilindustrin och mobiltelefontillverkarna driver på utvecklingen, säger Bo Molander på AMD.

De båda branscherna lockas av delvis olika motiv. Biltillverkarna vill kunna bygga in elektroniken så att den blir omöjlig att komma åt för utomstående. Exempelvis ska motorstyrningen kunna gömmas i specialdesignade kapslar inne i motorn och enbart kunna påverkas med programvara. Mobiltelefontillverkarna ser tekniken som ytterligare ett sätt att spara plats.



Bilar och mobiltelefoner


AMD säger sig ha volymkunder i bilbranschen och intresse från flera mobiltelefontillverkare. Man påpekar att det krävs stora volymer för att tekniken ska bli lönsam.

Rullsystemet kallas Surftape och har tagits fram av amerikanska Tempo Electronics. Till skillnad mot vissa andra rullsystem så har kretsarna ingen täckande skyddstejp. I stället ligger de i håligheter, fastsatta med två remsor tryckkänsligt klister. Fördelen är att komponenterna på rullen kan inspekteras och testas, vilket inte är fallet om skyddstejp används.

Ändå ligger de skyddade mot såväl fysisk som elektrostatisk påverkan. Tillverkaren hävdar att komponenterna inte kan röra sig eller vrida sig förrän de lyfts på plats av vakuumpipett eller annan monteringsmaskin.

Surftape kan hantera komponenter i storlekar från 0402 (2 ¥ 1 mm) upp till 22 ¥ 31 mm. Varje rulle rymmer mellan 4 000 och 100 000 komponenter beroende på storlek. Rullens bredd varierar med komponenternas storlek.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)