JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Framsteg för flash-CPLD

Kretsleverantören Xilinx har nu fått igång volymproduktionen av kretsfamiljen XC9500, en CPLD-familj som bygger på flashteknik.

Företaget dominerar redan FPGA-marknaden och kämpar nu för att ta marknadsandelar även på CPLD-marknaden. I marknadsföringen kring XC9500-familjen poängteras två saker: priset och möjligheten att programmera kretsen på sin plats på kortet.

Priset sägs vara minst 30 procent lägre jämfört med konkurrerande CPLD-kretsar. Och Xilinx tänker se till att kretsarna förblir billigast i sin genre även i framtiden. Det verkar med andra ord vara bäddat för fortsatt priskrig med ärkerivalen Altera.

Genom att kretsen kan programmeras om efter montering slipper man byta ut hela kretskort när systemet uppgraderas, förutsatt att kretsarnas benfördelning inte påverkas. Och XC9500-familjen är optimerad just för att "låsa benen" vid en omprogrammering. Liknande finesser finns visserligen även hos många kretsar av konkurrerande fabrikat, exempelvis Altera och Lattice, men Xilinx hävdar ett de egna kretsarna låser benen allra bäst.

De fyra första medlemmarna i familjen innehåller mellan 36 och 216 makroceller. Priset för den minsta varianten ligger runt 27 kronor i kvantiteter om hundra. När kretsarna "inom kort" flyttas från den nuvarande 0,6 μm-processen till 0,35 μm skall priset sänkas ytterligare.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)