JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spider klarar allt, videokonferens, satellit-TV, DVD, ADSL, ISDN...

Utifrån ser Spider ut som en bamsig videobandspelare. Under skalet döljer sig emellertid en ombyggd persondator. Framtidens hemterminal, enligt utvecklingsbolaget Innovacom.

Spider är terminalen som klarar alla slag av kommunikation, ISDN, ADSL, satellit-TV med mera. Videokonferenser blir av allt att döma det första viktiga användningsområdet för Spider.

Bakom Spider och det amerikanska utvecklingsföretaget Innovacom står videospecialisten Mark Koz. Han har bland annat varit med om att utveckla MPEG- standarderna för videokomprimering. MPEG-2 används bland annat för digital-TV och i DVD-spelare .

Spider är något större än en videobandspelare. I apparathöljet har konstruktörerna lyckats pressa in en DVD-spelare och en rad olika kommunikationsmöjligheter, det är bland annat telefonmodem, ISDN och satellit- TV. Spider kopplas till färg-TVn och styrs med ett trådlöst tangentbord.



MPEG på processorkortet


Prototypen till Spider visades nyligen upp för en utvald skara i en svit på ett Stockholmshotell. Spider är uppbyggd kring ett eget Pentiumbaserat processorkort. På processorkortet finns kodare och avkodare för MPEG-1 och avkodare för MPEG-2.

I Spider finns plats för tre expansionskort som ansluts via PCI-bussen. Spider är därmed öppen för det stora utbudet av kort som finns i persondatorvärlden. Spider använder ett så kallat passivt moderkort för PCI-bussen. En lösning som också används i en del industridatorer.

Spider kan köra operativsystemet Windows 95. Det innebär att man kan använda vanliga persondatorprogram på terminalen.

När Spider lanseras i Sverige om ett halvår är målsättningen att terminalen i grundversion skall kosta lika mycket eller mindre än en Pentiumbestyckad persondator. Det uppger Hans Johansson på Global Cast Internetwork, svensk representant för Innovacom.



Provas av Telia


I Sverige provas en Spider i ett bredbandsförsök med ADSL-modem i Telia och Ellemtels regi. På Ellemtel säger marknadsanalytiker Bertil Yvling att många före-tag utvecklar olika hemterminaler. Han bedömer att Spider är en av de fem mest intressanta terminalerna, just nu. Innovacom har nämligen lyckats samla alla funktioner i en enhet.

- Innovacom ligger kanske 6-12 månader före alla andra. Men samtidigt vet man inte vilka planer de stora hemelektronikföretagen har.

Innovacom arbetar också med att ta fram en kodningskrets för komprimering enligt MPEG2-standarden. Kretsen uppges bli klar för volymleverans under första halvan av 1997 Innovacom marknadsför också ett utvecklingssystem för MPEG2-baserade utrustningar.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)