JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk telefax fungerar

Problemen med den svenska faxen Challenger II som skriver på vanligt papper tycks nu vara lösta. Serietillverkningen har startat i Åtvidaberg. Utvecklingsbolaget Array Printer har beslutat att nyemittera aktier för 90 miljoner kronor.

Array Printers i Göteborg kanske har framtiden för sig. Tydligare än så kan man inte uttrycka företagets utsikter. Deras strategi är att kontor går över till färgskrivare när det finns ett ekonomiskt alternativ till den svartvita laserskrivaren. En sådan billig färgskrivare erbjuder tekniken TonerJet. Men om TonerJet inte kommer ut i en färdig produkt snart, har lasertekniken övertaget.

- Det är onekligen en kamp mot klockan, säger vd Ove Larson. Men risken för förseningar har minskats betydligt tack vare nya samarbetspartner. Array Printers har nyligen tecknat samarbetsavtal med tre ledande företag i Japan, däribland Minolta.



Måste bli först


Prognosen är att en komplett färgskrivare med TonerJet ska vara i handeln senast 1998-1999.

- Då kommer vi garanterat att vara först på marknaden. Och vi har marginal. Blir vi ett eller två år försenade har vi fortfarande övertaget. Men dröjer det till 2003-2004 har lasertekniken hunnit ikapp.

Array Printers beslutade nyligen att göra en nyemission på 90 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att serva samarbetspartner och även till att öppna ett nytt forskningscenter i Yokohama i Japan.

- Våra kunder finns i Japan och det är en orsak till att vi expanderar där. I Japan finns duktiga toneringenjörer, vilket vi tyvärr inte har i Sverige.

Ove Larson räknar med att anställa upp till sex nya ingenjörer i Japan. Även en lucka på fyra ingenjörer som Array Printers sänt till Japan ska fyllas här i Sverige.



Faxproblemen lösta


De problem som Challenger och ITO haft med TonerJet är lösta. Deutsche Telekom har godkänt den svartvita faxen för serieproduktion och lagt en beställning hos tillverkaren Partnertech i Åtvidaberg.

Ove Larson säger att ansvaret inför aktieägarna var orsaken till att de tidigare gick ut med informationen. Problemen är lösta och Array Printers försöker dra lärdom av det som hänt.

- Men jag kan inte överblicka alla problem som kan uppstå.

Magnus Sjöbäck

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)