JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fler vill ha flashminnen
Enligt rykten på marknaden har Intel, ledande tillverkare av flashminnen, problem att leverera. Uppgiften tillbakavisas av företaget.

Hos en del distributionsföretag är leveranstiderna på en del efterfrågade typer av flashminnen från Intel upp till ett halvår, uppger Dataquests minnesanalytiker Richard Gordon i nyhetsbrevet DQ-Monday. Men situationen är oklar, det konstateras också i nyhetsbrevet.

På Intel tillbakavisar man ryktena om halvårslånga leveranstider.

- Efterfrågan och tillgång är just nu i balans med varandra, säger Benny Ginman, direktör för "Computer Enhancement Group".



Högst 16 veckor


Enligt Ginman är Intels leveranstider för närvarande 4-12 veckor. Längst leveranstider är det på 3-voltskretsar i storlekarna 4, 8 och 12 Mbit.

- Vad distributörerna gör sedan när vi levererat kretsarna kan inte jag svara på.

På Avnet Nortec, stor Intel-distributör i Sverige, känner inte heller VD Ted Ricksäter igen uppgifterna om leveransproblem.

-Längst leveranstid har vi på 8 Mbit flash. Där är leveranstiderna 16 veckor.

Benny Ginman påminner om att det som gäller på DRAM-marknaden inte nödvändigtvis gäller för flash.

- Man skall inte blanda ihop DRAM och flash. Flashmarknaden är en betydligt mer segmenterad marknad än vad DRAM-marknaden är.

- Priserna på flash sjönk så snabbt under förra året att de nu börjar användas i nya tillämpningar. Och vi kan inte stödja alla nya tillämpningar i hur stora kvantiteter som helst.

Andra stora leverantörer, främst AMD och Fujitsu, säger att leveranstiderna på sex veckor håller sig stabila, liksom priserna. AMD och Fujitsu driver en gemensam fabrik för flashminnen i Japan.

För SGS-Thomson som är stora på flash i Europa gäller samma sak. Företaget ökar dessutom sin kapacitet av flash kraftigt i och med att företagets nya fabrik på Sicilien tas i full produktion under våren.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)